Et korrupt land skifter spor

Nigeria spås en fremtid som vækstkomet med store muligheder for danske såvel som udenlandske selskaber, men landet plages af korruption. Borgerne har dog fået nok og viser deres utilfredshed på stemmesedlen og på internettet.

Ayotola Jagun har som ansvarlig for korruptionsbekæmpelse og etiske værdier i energiselskabet Oando i Nigeria i indeværende år fået lige så mange henvendelser om korruption som i de foregående fire år tilsammen. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

Olie kan være beskidt. Særligt hvis man handler det sorte guld i et udviklingsland som Nigeria. Afrikas folkerigeste nation på kontinentets vestkyst er rig på olie, men også på korruption, der i årtier har spændt ben for landets vækst og tilgodeset de få. Til daglig har Ayotola Jagun i sit virke som den ansvarlige for, at love og regler overholdes i energiselskabet Oando tæt kontakt med såvel olie som korruption, og den nigerianske kvinde fortæller levende, hvordan korruptionen og synet på den ændres hastigt i disse år.

»Vi er ikke længere i en apatisk tid, hvor korruption er noget, som alle benytter, og som man ikke kan bekæmpe. Vi har bevæget os ind i en tid, hvor folk føler, at det bliver taget seriøst, hvis de anmelder korruption. Og de anmelder den i stigende grad,« siger Ayotola Jagun, der vurderer, at hun i sin stilling alene i indeværende år har fået lige så mange henvendelser, som hun har fået i de seneste fire år tilsammen.

Og det er ikke bare i energiselskabet Oando, at der blæser nye vinde på det nye vækstmarked. De nigerianske borgere har fået nok af korruptionen, fortæller en række kilder i landet til Berlingske, og nigerianerne viser deres utilfredshed gennem borgeraktivisme på de sociale medier og ved at stemme på den mest korruptionshadende præsidentkandidat måske nogensinde.

Korruptionen og generalen

Nigeria er med sine omkring 180 millioner indbyggere det land i Afrika med den største befolkning og er – sammen med Egypten – det eneste land, som er en del af de såkaldte »Next 11«-lande.

Det er en gruppe lande, der spås til at blive nogle af verdens største økonomier i løbet af det 21. århundrede. Vækstraterne i det vestafrikanske land har ligget mellem fire og seks procent de seneste år og forventes at fortsætte i det leje de kommende år, hvor den danske eksport formentlig følger med op. Eksporten til Nigeria er dog allerede fordoblet på fem år.

Men bag de høje vækstrater står også det faktum, at Nigeria er et af de mest korrupte lande i verden med en placering som nummer 136 ud af 175 lande på Transparency Internationals korruptionsliste.

»Nigeria ligger meget langt nede ad skalaen, og korruption har været og er for så vidt stadig meget udbredt. Alt, hvad der har med den statslige eller delstaternes administration at gøre, har problemer med korruption,« siger Danmarks ambassadør i Nigeria, Torben Gettermann.

Og for at gøre ondt værre har der ikke været megen fremgang på det seneste, fortæller Dr. Simeon Obidairo, partner i advokatfirmaet Aluko & Oyebode, der rådgiver udenlandske virksomheder om korruption i Nigeria.

»Den dårlige nyhed er, at meget af den fremgang, som Nigeria har set siden 1999, er gået tabt de seneste fem år. Problemet har sit udspring i en række ting: Manglende politisk vilje og mangel på finansiering er de væsentligste. Den gode nyhed er, at vi har fået en ny præsident,« siger han.

Præsidenten hedder Muhammadu Buhari, og han vandt i det nylige parlamentsvalg over den siddende præsident Goodluck Jonatan på en stærk antikorruptionsagenda.

»Han er tidligere general i hæren og en no nonsence-type,« fortæller Ayotola Jagun, der fortæller om en præsident, hvis kamp mod korruption ikke har nogen hellige køer. Et billede som Torben Gettermann også beskriver:

»Han er en mand med høj integritet, og han har gennemført en række tiltag, der gør, at korruption står øverst på den nigerianske dagsorden. Der er ingen, der nærer nogen illusion om, at korruption kan elimineres i løbet af de næste par år, men risikoen for at blive afsløret som en af dem, der modtager bestikkelse, stiger hele tiden,« siger han.

Smartphone-politiet

Det er noget nær uhørt i Nigeria og i Afrika i øvrigt, at en siddende præsident ikke bliver genvalgt. Men når det alligevel skete, skyldtes det ifølge Ayotola Jugan og Dr. Simeon Obidairo korruptionsspørgsmålet. Sidstnævnte uddyber:

»Den store driver er, at folk har indset, at korruption kun gavner en lille gruppe. Den brede befolkning har fået nok af korruption, og det er grunden til, at de stemte den siddende præsident ud. Det er enestående, for det er næsten umuligt at miste folkelig opbakning som præsident,« siger han.

Det er dog ikke kun i stemmeboksene, at nigerianerne har givet udtryk for deres utilfredshed med den indgroede svindel i samfundet. Som smartphones og sociale medier vinder frem i landet, har stadigt flere nu fået muligheden for selv at dokumentere, når en politimand eller en anden myndighed beder om penge under bordet.

Business TV: Sådan afvæbner sociale medier korruption i Afrika

 

Ayotola Jagun fortæller, hvordan hun selv for nyligt havde en oplevelse, hvor hun blev opkrævet penge af nogle tilfældige mænd for at have parkeret langs en offentlig vej. Da hun hev sin Blackberry-telefon frem, afstod mændene med det samme fra deres krav.

»I det store billede er det også et spørgsmål om ytringsfrihed. Flere afrikanske lande har efterhånden haft demokrati i mange år, og jeg mener, at man kan trække en linje mellem demokrati og korruptionsbekæmpelse, for folk tør sige fra nu. Det er anderledes i et militærdiktatur,« siger Ayotola Jagun.

Men bag de store ord om demokrati og ytringsfrihed står også en anden og måske mere håndgribelig grund til modstanden mod korruption: Penge.

»De lokale virksomheder ønsker i høj grad at komme af med korruptionen. Dertil kommer, at regeringen har brug for udenlandske investeringer for at drive økonomien frem. Nigeria er stærkt afhængig af olieproduktionen, men har brug for at få virksomheder, der også kan eksportere varer. Det er enormt vigtigt for at kunne omstille den nigerianske økonomi fra sin afhængighed af olieindtægterne,« siger Torben Gettermann.

Læg stopuret væk

Virksomheder fra andre lande vil ganske naturligt levere den største del af udenlandske investeringer i et land som Nigeria, og for dem har korruption længe været en svøbe. Store selskaber som Shell, Unilever og danske A.P. Møller - Maersk har gennem flere år haft en nultolerancepolitik over for korruption, og den slags politik har spredt sig, fortæller chefkonsulent hos Dansk Industri (DI) Christine Jøker Lohmann:

»Jeg vil nærmest tale om et paradigmeskifte. Der er virkelig sket noget, fordi flere og flere virksomheder opererer internationalt. Rent lovgivningsmæssigt er der kommet mere håndfaste krav, men store virksomheder har også gjort det til et kundekrav, at man lever op til internationale standarder. Det har givet et stærkere incitament til, at små virksomheder opretter antikorruptionsværktøjer,« siger Christine Jøker Lohmann, der opfordrer alle internationalt opererende virksomheder til at have en klarlagt strategi for håndtering af korruption.

Ayotola Jaguns arbejdsgiver, Oanda, har nedfældet sådan en strategi, hvor man i yderste tilfælde kan black-liste underleverandører. Hun støtter den nultolerancepolitik, som mange udenlandske selskaber lægger for dagen, men giver samtidig et godt råd, hvis man vil undgå at blive en af de virskomheder, der betaler til korruption:

»Virksomheder har et ansvar for at have deres papirer i orden. Det er en kendt kilde til korruption, hvis nogen med rette kan stoppe en proces på grund af rod i papirer,« siger Ayotola Jagun.

»Desuden skal man give sig selv tid. Det kan være et opslidningsløb, så man skal ikke sætte sine medarbejdere under tidspres, og det betyder naturligvis også, at man skal passe på med incitamentslønninger for at gennemføre et projekt på tid.«