Et enkelt selskab lammer hele Brasiliens økonomi

Den store korruptionsskandale i olieselskabet Petrobras har lammet Brasilien. Landets økonomi krymper alene på grund af skandalerne i det statslige selskab. Onsdag bekræftede brasiliansk politi, at en navngivet Mærsk-direktør skal afhøres i forbindelse med sagen.

Demonstranter kræver præsident Dilma Rousseffs afgang under en demonstration i april i Sao Paolo. Rousseff afviser at have haft kendskab til korruption under sin tid som formand for Petrobras fra 2003 til 2010.  Fold sammen
Læs mere
Foto: PAULO WHITAKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brasiliansk økonomi har det forfærdeligt. Landet er fanget i en situation med mangel på tillid, den højeste inflation i over 10 år og den laveste vækst siden 1990. Den brasilianske centralbank hævede onsdag renten yderligere til 13,75 pct., hvilket ikke overgås af ret mange lande i verden.

»Brasilien står over for massive udfordringer med mangel på vækst og en meget høj inflation. Det er det værst mulige miks, man kan have,« siger Tine Choi Danielsen, der er seniorstrateg hos Nordea.

De massive problemer i Brasilien skyldes især en eneste virksomhed, det delvist statsejede olieselskab Petrobras.

Skandalen begyndte at rulle for godt et år siden, da den tidligere Petrobras-direktør Paulo Roberto Costa blev fængslet og anklaget for at stå bag korruption i Petrobras. Siden er skeletterne væltet ud af skabet. Costa har udpeget både parlamentsmedlemmer, samfundsspidser og internationale selskaber som medskyldige i korruptionsskandalen, der er den største nogensinde i Brasiliens historie.

Korruptionsskandalen i Petrobras har betydet jobtab i tusindvis og har hævet arbejdsløshedsprocenten til nye højder i en nation, som i forvejen er hårdt ramt af prisfald på olie. Det statslige olieselskab står for omkring 10 pct. af de samlede investeringer, men har i kølvandet af skandalen stoppet en lang række projekter og anlægsaktiviteter. Det har været med til at banke de brasilianske husholdninger i bund. Ifølge tal fra den brasilianske pendant til Danmarks Statistik er forbruget i landets husholdninger skrumpet for første gang i 10 år

»Petrobras er det selskab, der fylder næstmest i det brasilianske eliteindeks. Det er samtidig et halvoffentligt selskab, hvilket gør sagen endnu mere varm, da en række offentlige embedsmænd formentlig er indblandet i skandalen. Den her sag giver dønninger i hele landets økonomi og vil få mange internationale investorer til at trække sig,« siger Tine Choi Danielsen fra Nordea.

De massive problemer i brasiliansk økonomi har øget risikoen for, at de internationale ratingbureauer vil sænke landets kreditværdighed til såkaldt junk status. Det vil yderligere forhøje låneomkostningerne i landet og samtidig forstærke devalueringen af den brasilianske valuta.

Brasilien har siden nytår haft et jobtab på over 160.000. Og det er ikke længere kun i bygge og anlægssektoren samt oliebranchen, at antallet af arbejdspladser rasler ned. Også i detail og servicebranchen, der tidligere har ligget meget sikkert i svinget, forsvinder job lige nu i tusindvis.

Det britiske finanshus Standard Chartered vurderer, at Brasiliens økonomi vil skrumpe med 0,8 pct. i år. Det skal sammenholdes med en analyse fra den brasilianske tænketank Fundação Getúlio Vargas fra april, der viser, at Petrobras-skandalen alene i 2015 står til at koste det brasilianske samfund, hvad der svarer til over 180 milliarder kr. Det anerkendte amerikanske erhvervsmagasin Forbes referer fra undersøgelsen og konkluderer, at den gigantiske korruptionsskandale i Petrobras kommer til at koste over 1 pct. af Brasiliens BNP i 2015.

Sagen har de seneste måneder øget presset på landets præsident Dilma Rousseff, der fra 2003 til 2010 var formand for Petrobras. I foråret 2013 havde 65 pct. af brasilianerne tillid til hende, mens blot 13 pct. af befolkningen her to år senere mener, at Roussef og hendes regering er de rigtige til at lede landet, skriver det udenrigspolitiske magasin Foreign Policy.

Onsdag trak den store, sydamerikanske korruptionsskandale tråde helt ind i direktørlaget hos A.P. Møller-Mærsk, da brasiliansk politi overfor Berlingske Tidende udpegede en højtplaceret medarbejder i det danske rederi, som politiet ønsker at tale med i forbindelse med sagen.

Den danske olie- og shippingkoncern blev en del af sagskomplekset i december sidste år, da en tidligere direktør i det statsejede olieselskab Petrobras, Paulo Roberto Costa, fortalte politiet, at han har modtaget penge fra Mærsks brasilianske agent som betaling for at levere fortrolige oplysninger, der kunne stille Mærsk bedre end konkurrenterne.

Bagmandspolitiet i Danmark er sidenhen blevet bedt om at gå ind i sagen. Det omfattende sagskompleks betyder dog, at sagen kan komme til at løbe over længere tid.