"Et eksempel på fornem dokumentar- journalistik"

Læs Cavling-komiteens begrundelse for tildelingen af Cavling-prisen til Olav Hergel og Miriam Dalsgaard, Politiken.

Cavlingprisen 2006:

Cavling-komiteen har i dag besluttet at give Cavlingprisen 2006 til journalist Olav Hergel og fotojournalist Miriam Dalsgaard, Politiken. De får prisen for en artikelserie fra asylcentret Kongelunden ved København om de forhold, som flygtninge - og især deres børn - lever under.

Med deres registrerende, indtrængende stil og i et tæt samspil mellem tekst og billeder har de bragt børnenes skæbner til offentlighedens kendskab. Det lykkes Olav Hergel og Miriam Dalsgaard at finde ind til børnenes indre liv, drømme og forhåbninger - og de får sat navne og ansigter på børn, som betaler en høj pris, mens de i årevis opholder sig på asylcentret.

Artikelserien er et eksempel på fornem dokumentarjournalistik, og den har skabt både politisk og offentlig debat om børnenes forhold, mens de venter på enten at få deres sager afgjort eller på at kunne vende tilbage til de lande, deres forældre kommer fra.

Cavlingprisen overrækkes fredag 5. januar 2007 kl. 15.00 i Journalisternes Hus, Gammel Strand 46, København. Pressens minister, statsminister Anders Fogh Rasmussen, har meddelt, at han deltager ved prisoverrækkelsen.

Prisen er Dansk Journalistforbunds fornemste hædersbevisning. Den er på 20.000 kroner og følges af en statuette til hver prismodtager, udført af Jørgen Rode. Statuetten forestiller journalisten Henrik Cavling, Politiken, som stiftede det daværende københavnske journalistforbund i 1904. Prisen er indstiftet i 1944 og tildeles ifølge fundatsen "en journalist eller gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det forløbne år".

Prisen uddeles af en komité, udpeget af Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse. Komitéen består af Carsten Ingemann, Jyllands-Posten (formand), Lars Borberg, Nordjyske Stiftstidende, Lars Hørby, Ekstra Bladet, Kurt Strand, Danmarks Radio og Ulla Krag Jespersen, Danmarks Journalisthøjskole.

På Cavling-komitéens vegne

Carsten Ingemann, formand,