Et brugbart alternativ

Leder. First North har vist sig som et brugbart alternativ til eksempelvis banker og venturefonde for mindre virksomheder på jagt efter ny kapital til udvikling, vækst eller generationsskifte.

Fondsbørsens markedsplads for mindre og mellemstore virksomheder, First North, har fået en turbulent start.

I skrivende stund har ti virksomheder med vidt forskellige forretningsmodeller og motiver ladet sig notere. Investorerne har demonstreret en markant interesse for aktierne, og de fleste introduktioner har været overtegnede.

På den måde har First North vist sig som et brugbart alternativ til eksempelvis banker og venturefonde for mindre virksomheder på jagt efter ny kapital til udvikling, vækst eller generationsskifte. Det vil flere benytte sig af i fremtiden.

Alle er dog ikke lige begejstrede. First North, de noterede selskaber og deres rådgivere har lagt ryg til højlydt kritik. Udvalgte aktieanalytikere frygter en aktieboble, virksomhederne kritiseres for at udnytte en generel positiv aktiestemning til at oversælge deres aktier, og selskabernes rådgivere beskyldes for at gå på kompromis og acceptere selskabernes høje forventninger til, hvilken pris aktierne kunne sælges til.

Kritikken af den nye markedsplads er berettiget og kalder på justeringer og ændringer af reglerne. Som på andre kendte markedspladser for aktier kan de gyldne tider bliver afløst af en nedtur. Det kan udløse økonomiske lussinger til investorer og sparke liv i en debat om de noterede selskabers forretningsførelse.

Man bør dog ikke glemme, at virksomhederne fortsat skal kunne overbevise investorerne om deres værdi, ellers vil ingen købe aktierne.

Investorerne bør ikke glemme, at investeringer i mange af selskaberne på First North er forbundet med en betydelig risiko. Men det er fortsat ens eget ansvar, at man ikke lader sig forføre. - trichs