Et år efter brexit-valg: Mange økonomiske bekymringer gjort til skamme

Fredag er det et år siden, at briterne spidsede blyanterne og gik i stemmeboksene for at sige ja eller nej til fortsat medlemskab af EU.

Langt hen ad vejen blev bekymringerne gjort til skamme, da den britiske økonomi faktisk har klaret sig langt bedre end ventet, lyder det fra Kim Blindbæk, makroanalytiker i Sydbank. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter afstemningen, hvis negative resultat kom bag på de fleste, stod investorer og økonomer i kø for at komme med dommedagsprofetier over den britiske økonomi.

- Langt hen ad vejen blev bekymringerne gjort til skamme, da den britiske økonomi faktisk har klaret sig langt bedre end ventet, lyder det fra Kim Blindbæk, makroanalytiker i Sydbank.

PUNDET DYKKEDE

Han har set på, hvad der er sket siden valgdagen 23. juni 2016 og har også en forklaring på, hvorfor britisk økonomi trods bekymringerne har klaret sig godt:

- Den kraftige svækkelse af det britiske pund har betydet, at eksportvirksomhederne har befundet sig i et smørhul. Det svækkede pund har gjort eksporten billig samtidig med, at briterne fortsat nyder godt af adgangen til at handle frit med de øvrige EU-lande. Det har sikret, at perioden efter brexit ikke har været så dramatisk som frygtet, siger han.

Men svækkelsen af pundet betyder også, at prisen på importerede varer er steget kraftigt. Det har presset inflationen op på det højeste niveau i fire år.

- For briterne betyder høj inflation, at pengene rækker kortere måned for måned. I første kvartal mærkede de britiske butikker konsekvenserne, da briterne holdt på pengene. Briternes lave forbrug smittede direkte af på den økonomiske vækst i første kvartal, der bremsede op fra 0,7 pct. til 0,2 pct., påpeger Kim Blindbæk i sin analyse.

POLITISK USIKKERHED

Ud over svage nøgletal er britisk økonomi også omklamret af stor politisk usikkerhed. Da den britiske premierminister Theresa May i april udskrev parlamentsvalg, var ønsket at få et klart mandat til at forhandle brexit med EU's ledere. Men De Konservative mistede ved valget deres absolutte flertal i parlamentet, hvilket øger risikoen for et handlingslammet underhus.

- Den politiske og økonomiske usikkerhed vil formentlig ramme den britiske økonomi i år. I 2016 voksede den britiske økonomi med 1,8 pct., hvilket var pænt i lyset af brexit-usikkerhed. Vi forventer, at den britiske vækst toppede i 2016. 2017 byder på flere usikkerhedsmomenter, der sandsynligvis vil lægge en dæmper på den økonomiske vækst. Vi forventer en mere moderat økonomisk vækst på 1,5 pct. i år, vurderer Sydbank-analytikeren.

Kim Blindbæk mener, at udsigterne for britisk økonomi i den kommende tid vil afhænge af, hvordan forhandlingerne med EU forløber. Han regner med, at begge parter i begyndelsen vil stå fast på egne holdninger og forventninger.

- EU vil næppe give Storbritannien en alt for god aftale, da det øger risikoen, for at andre lande får lyst til at følge i Storbritanniens fodspor. Meget tyder derfor på, at britisk økonomi er taget som politisk gidsel i de kommende år, vurderer analytikeren.