Erkender læk af radioaktivt vand ved Fukushima-værk

Tokyo Electric Power Company (Tepco), der stod bag det ødelagte Fukushima-atomkraftværk, siger nu for første gang, at der er lækket radioaktivt vand ud i havet.

Atomkraftværket Fukushima Daiichi blev beskadiget af oversvømmelserne efter et undersøisk jordskælv, og Tepco erkender nu, at der kan være sluppet radioaktivt vand ud i havet. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL

Det skriver det amerikanske nyhedsbureau Associated Press.

Eksperter har længe ment, at der er sivet radioaktivt materiale ud fra kraftværket, men det er første gang, at Tepco selv fortæller, at der sandsynligvis er sket en læk. Hidtil har selskabet fastholdt, at det radioaktive materiale er blevet holdt i afstand til havet, efter at en kraftig tsunami i marts 2011 førte til Fukushima-værkets endeligt.

»Men nu mener vi, at forurenet vand er flydt ud i havet,« siger en Tepco-talsmand, som betoner, at lækket vil have minimal betydning for vandmiljøet.

»Data fra havvandet har ikke vist noget unormalt niveau af radioaktive stoffer,« lyder det fra talsmanden.

Det er uvist, om lækken vil få økonomiske konsekvenser for Tepco. Da værket blev ødelagt, faldt aktien i det japanske selskab til 337 japanske yen fra 2153 yen på mindre end en måned. Siden har Tepco-aktien dog genvundet lidt terræn og blev mandag handlet i 703 yen.