Erik Damgaard kan tabe 175 mio.

Kurator Boris Frederiksen, der styrer konkursboet efter den krakkede vindpark- og ejendomskoncern Eurotrust, kræver Damgaards pantsikkerhed i selskabets vindparker omstødt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede før jul 2009 varslede advokat Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten, at han ville stævne Erik Damgaard Porteføljeinvest i en strid om et trecifret millionbeløb. Det fremgår af en ny portrætbog om Erik Damgaard, skrevet af Berlingske-journalist Birgitte Erhardtsen.

Boris Frederiksen er kurator i konkursboet efter en af Milliardærklubbens mest eklatante fiaskoer, det kombinerede vindpark- og ejendomsselskab, Eurotrust. Kuratoren vil ikke finde sig i, at Erik Damgaard har pantsikret et lån til selskabet på en kvart milliard i Eurotrusts vindparker.

Pantsikret lån

Derfor kræver han pantsikkerheden omstødt, hvilket risikerer at koste den økonomisk hårdt pressede Dam­gaard 175 mio. kr. Det vil i givet fald erodere den sidste rest af egenkapital i hans i forvejen kriseramte investeringsselskab.

Erik Damgaard og hans rådgivere vurderer, at der ikke er fugls føde på sagen. Derfor har hans revisor accepteret, at Erik Damgaard Porteføljeinvest ikke hensætter til et muligt tab.

Omstødelsessagen har tråde tilbage til sommeren 2008, da Erik Damgaard med hjælp fra bl.a. advokat Harry Rosenberg og Giga-manden Finn Helmer gennemførte en transaktion, hvor Eurotrust solgte sin nødlidende ejendomsdivision til det tomme børsnoterede selskab, Olicom. Transaktionen fandt sted kort før, Eurotrust gik i betalingsstandsning.

Gevinsten for Erik Damgaard var, at han dermed fik pantsikret et lån på 250 mio. kr., som han tidligere havde ydet Eurotrust. Eurotrust skaffede sig af med sine kriseramte ejendomme, og Damgaard opnåede på den måde sikkerhed for sit store lån i selskabets sunde vindparker.

Sagsanlæg på vej

Siden Eurotrust krakkede, er det lykkedes konkursboet at sælge størstedelen af selskabets vindparker i Spanien og Tyskland til fornuftige priser. Erik Damgaards tilgodehavende ville således formentlig være sikret, hvis ikke Boris Frederiksen var fremkommet med sit krav. Hvis Damgaard taber en retssag, så må han stille op i køen blandt Eurotrusts mange andre kreditorer, som har mere end en milliard kr. til gode i det forliste selskab og formentlig kan se frem til en begrænset dividende.

Vinder Boris Frederiksen, vil det få alvorlige konsekvenser for Erik Damgaard Porteføljeinvest A/S, som råder over en egenkapital på bare 40 mio. kr.:

»En omstødelse af de modtagne sikkerheder vil medføre en reduktion af tilbagebetalingen af Erik Damgaard Porteføljeinvest A/S-koncernens samlede tilgodehavende på 250 mio. kr. før renter og dermed påvirke selskabets egenkapital i betydelig grad,« hedder det i beretningen i det seneste regnskab.

Kurator Boris Frederiksen har varslet en tilsvarende stævning mod den nu krakkede Capinordic Bank. Truslen blev dødsstødet mod banken i foråret 2010. Også denne stævning vedrørte et omstødelseskrav på 140 mio. kr. i forbindelse med en fordelagtig pantstilling, som Capinordic Bank havde tilkæmpet sig, da Eurotrust udskilte sin ejendomsdivision.

Ifølge Berlingske Business' oplysninger må Erik Dam­gaard opgive ethvert håb om at få sagen forligt. Stævningen mod Erik Damgaard Porteføjleinvest er en realitet, og Kammeradvokaten er på vej med et egentligt sagsanlæg.

»Kuratorerne skal aflægge en redegørelse over for skifteretten og kreditorerne i denne uge, og af den redegørelse vil det fremgå hvilke omstødelsessager, der er anlagt, og hvilke der fortsat er under overvejelse,« er alt hvad Boris Frederiksen ønsker at sige.