Erhvervsskatter udløser flugt fra Amerika

Skatter får de amerikanske virksomheder til at udflage, og det er ikke populært i et valgår.

Bernie Sanders fra Demokraterne er en af de kandidater, der tordner mod udflagningen. Foto: Mario Anzuoni, Reuters
Læs mere
Fold sammen

Amerikanske virksomheders flugt til udlandet er blevet en betændt del af den amerikanske valgkamp. Nu står det store medicinalfirma Pfizer for tur til at udnytte et hul i den amerikanske skattelovgivning og opkøber tilstrækkeligt med aktier i en irsk virksomhed til, at beskatningen flytter til Irland.

Det er ikke gået stille af med de seneste amerikanske virksomheders udflagning for at undgå op til 35 procent i beskatning.

Især mange amerikanske medicinalvirksomheder er udflaget eller overvejer det. Det sidste skud på stammen er som nævnt Pfizer, som står over for et opkøb i Irland og dermed flytning af beskatningen til dette skattely.

Resultatet vil blive, at USA går glip af 35 mia. dollar i skat – hvis man skal tro Demokraternes præsidentkandidat, Bernie Sanders, der netop turnerer med den historie.

Og det er rigtigt, at Pfizer kan blive den næste virksomhed på vej ud af USA. Bernie Sanders og andre kandidater har ikke ligget på den lade side med at fortælle vælgerne, at det vil stoppe, hvis de bliver valgt til præsident i november.

Men man kan med rette spørge Sanders og en anden af republikanernes frontløbere Ted Cruz, hvorfor de ikke har gjort noget for at være med til at ændre skattelovgivningen, når det nu er så stort et problem.

Dobbeltflået

For sandheden er også, at ikke alene har viljen ikke været der. Amerikanerne har også tilladt medicinalindustrien stort set at tage de priser, de vil for medicin, uden på noget tidspunkt at forhandle med dem.

Derfor føler amerikanerne sig dobbeltflået af medicinalindustrien. Først i manglende skatter og derefter på apoteket, når de skal hente deres medicin.

Og hvis Sanders og Cruz virkelig ville gøre noget ved det, så stod de nok i en bedre position ved at blive i de job, de nu har som senatorer i Kongressen end som præsident.

For de vil i realiteten have større magt til at stå i spidsen for en omfattende skattereform i deres parlamentariske arbejde end som præsident. Man kan for så vidt som præsident sagtens foreslå nye love, men man er totalt afhængig af, at Kongressen også synes, at det er en god idé.

Bernie Sanders påpeger også det ironiske i, at Kongressen konstaterer, at det vil være godt at spare 30 mia. dollar på næste budget, når det præcis går lige op med den skatteund­dragelse, som han mener, at Pfizer er i gang med.

Også den republikanske side rykker uroligt på sig ved udsigten til, at gigantvirksomheden udflager. Derfor er finansminister Jack Lew også sat i gang med at prøve at finde ud af, hvordan man kan forhindre det. Men chancen er lille. Skattehullet er stort, og mange virksomheder er allerede forsvundet ud af landet under den samme lovgivning.

Pfizer er ikke et lille foretagende. Men det var først for nylig, da burgerkæden Burger King, som på mange måder er et symbol på USAs globale ekspansion, besluttede at rykke til Canada af alle steder, at amerikanerne for alvor blev opmærksomme på problemerne.

Inden da var syv andre medicinalvirksomheder inden for de seneste tre år rykket til udlandet. Lige netop denne del af industrien har fået maksimal opmærksomhed alene af den grund, at amerikanerne mener, at de betaler overpris for medicin.

Det kan ikke nytte noget, at amerikanerne forsøger at ramme disse virksomheder på deres amerikanske stolthed, og at de trods alt stadig findes i USA for at udnytte den gode infrastruktur og det stabile politiske klima. For det er ikke længere Cayman Island og andre mindre samfund, de udflager til. Det er til Europa, som har et langt bedre erhvervsklima, og hvor infrastrukturen og sikkerheden er lige så god som i USA.

270.000 underskrifter

Ikke blot har Bernie Sanders og republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, rettet maksimal opmærksomhed mod de her skatteproblemer, men finansministeren er også sat under pres af 270.000 underskrifter fra utilfredse skatteydere, som kræver øjeblikkelig handling.

Det bliver svært, fordi USA er inde i et valgår. Næppe nogen tør for alvor begynde et seriøst kapløb om at få ændret skattelovgivningen. Så Pfizer kan formentlig roligt udflage. Finansministerens råderum er ikke stort.