Erhvervsorganisationer har fået nok af regeringens manglende coronaplan: »Det er ikke godt nok«

Et bredt politisk flertal er efter lange forhandlinger blevet enige om en aftale om nye omfattende hjælpepakker, men Dansk Industri efterlyser stadig en mere langsigtet plan fra regeringen, som ifølge dem har været uacceptabelt længe undervejs.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har inden for den sidste uge præsenteret nye restriktioner og nye hjælpepakker. Men erhvervslivet mangler stadig nyt om det længe ventede varslingssystem for coronasmitte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

128 dage. Så længe er der gået, siden statsminister Mette Frederiksen (S) fra Folketingets talerstol lovede et varslingssystem, så erhvervslivet kunne få en idé om, hvordan man skal forholde sig, når coronasmitten udvikler sig. Ifølge erhvervsminister Simon Kollerup (S) har processen trukket ud, fordi det er en kompleks opgave. Han har dog også fortalt, at et varslingssystem efter planen præsenteres i denne uge.

Men ifølge administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl, har det allerede taget alt for lang tid for regeringen at komme med en klar plan for, hvordan man skal håndtere ændringer i smittetrykket.

»Vi har ikke en tydelig, transparent og forståelig plan for, hvad der sker, hvis smittetrykket fortsætter med at stige, eller hvis smittetrykket falder igen. Vi opererer i et mørkt rum,« siger han.

Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri

»Lad os ikke gøre det sværere, end det er. Vi er simpelthen nødt til at have nogle grundplaner for, hvis der sker en stigning i smitten.«


Lars Sandahl forstår ikke, hvorfor det endnu ikke er lykkedes regeringen at udarbejde det varslingssystem, som statsministeren lovede i juni, og som både oppositionen, de økonomiske vismænd og erhvervslivet har efterspurgt i måneder.

»Lad os ikke gøre det sværere, end det er. Vi er simpelthen nødt til at have nogle grundplaner for, hvis der sker en stigning i smitten,« siger han.

Total forvirring

Efter rekordhøje smittetal præsenterede regeringen fredag en række nye restriktioner på et pressemøde i Statsministeriet. Dagen efter blev Folketingets øvrige partier indkaldt til forhandlinger om nye hjælpepakker. Ifølge Lars Sandahl er den seneste weekends forløb et perfekt eksempel på den totale forvirring, der lige nu kendetegner coronahåndteringen.

»Der kommer pludselige meldinger fra sundhedsmyndighederne, og så kommer der en byge af nye restriktioner, som ingen kan finde hoved eller hale i,« siger han og tilføjer:

»Det efterfølges så af forhastede løsninger mellem Folketingets partier, som uden forberedelse skal sidde og forhandle om hjælpepakker.«

Administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, til pressemøde om hjælpepakker i marts. Nu efterlyser han og Dansk Industri den langsigtede plan, som flere parter har råbt efter i månedsvis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Aftalen om de nye hjælpepakker blev præsenteret sent tirsdag aften, hvor et bredt politisk flertal var blevet enige om hjælp til kultur- og erhvervslivet for sammenlagt otte milliarder kroner indtil udgangen af januar.

Forhandlingsforløbet var dog uskønt og præget af utilfredshed med regeringens forhandlingsmetoder, som af partier på begge fløje blev kaldt »arrogant« og »egenrådig«. Lars Sandahl mener, at al dramatikken kunne være undgået.

»Man kunne have gjort det meget, meget, meget bedre. Vi har i mere end fire måneder sagt, at vi skulle få en plan for, hvad der sker, hvis smittetrykket stiger eller falder. Det er bare ikke godt nok. Den anden bølge kan ikke overraske nogen i regeringen eller i Folketinget,« siger han.

»Har vi ikke været tydelige nok?«

Lars Sandahl kan ikke umiddelbart genkende de andre folketingspartiers følelse af ikke at være blevet hørt af regeringen. Han beretter om et hidtidigt godt samarbejde, hvor Dansk Industris råd og bekymringer er blevet lyttet til. Men netop derfor undrer han sig også over, hvorfor regeringen ikke har udarbejdet et varslingssystem.

»Jeg spørger mig selv, om vi ikke har været tydelige nok. Vi sidder her med en række forslag om at etablere et varslingssystem og finde langsigtede løsninger. Vi har længe bedt om, at de her planer bliver lavet, men ingenting er sket,« siger Lars Sandahl.

Han undrer sig over, hvorfor man stadig håndterer de stigende smittetal som en overraskende udvikling, der bedst løses med kortsigtede planer for den nærmeste fremtid.

»Det er tydeligt for enhver, at vi står i en længerevarende, samfundskritisk situation. Og så vi må simpelthen være bedre til at planlægge scenarier,« siger han og afslutter:

»I Danmark har vi alle forudsætninger for at håndtere krisen godt. Men hvis man ikke kan planlægge bedre, forsømmer man de muligheder og pligter, man har i forhold til at lede landet.«

Også Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, havde håbet, at et varslingssystem ville blive præsenteret i forbindelse med de nye hjælpepakker.

»Et varslingssystem er afgørende, så man ved, hvad der sker, når smittetallene går op, og når smittetallene går ned. Det kan man ikke undervurdere betydningen af for virksomhederne. Så det skal hellere komme i dag end i morgen,« siger han.

Berlingske ville gerne have haft sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kommentar til kritikken. Men han har ikke meldt tilbage på Berlingskes henvendelse.

LÆS MERE