Erhvervsministeren øjner dansk vandeventyr for milliarder i Californien

En konkret samarbejdsaftale om eksport af vandløsninger for milliarder fra Danmark til Californien er rykket et stort stykke nærmere, efter ministerbesøg i Californien i sidste uge. Trods usikkerhed omkring den amerikanske miljøpolitik, tror erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) på, at et dansk vandeventyr er i sigte.

Glen Canyon-dæmningen, Arizona, holder Colorado River, som leverer vand til Nevada, Arizona og Californien, tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS/Rick Wilking © Rick Wil
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter mere end ét års intensivt arbejde, er den danske regering tæt på at lande en eftertragtet samarbejdsaftale om eksport af vandløsninger og vandteknologi med staten Californien, USA.

I den forgangne uge mødtes erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) med Californiens guvernør, Jerry Brown, og de to har nu aftalt den endelige arbejdsplan, som skal føre til underskrivelse af aftalen. Det er en aftale, der ifølge Erhvervsministeren skal åbne op for dansk eksport i milliardklassen og være med til at skabe danske arbejdspladser i tusindtal.

»Jeg er meget optimistisk med hensyn til, at vi snart vil se tusindvis af arbejdspladser bliver skabt i den danske vandindustri på grund af aftalen. Californien er verdens sjette største økonomi, og lider under massive problemer med tørke som følge af vandspil og overforbrug af vand. Derfor har Californien besluttet at investere 52 mia. kr. i at forbedre deres vandforsyning. I Danmark har vi den viden og de produkter, der skal til for at reducere vandspild, rense spildevand og etablere en billig og effektiv vandforsyning. Jeg ser et eksporteventyr for vand på samme måde, som vi har set for vindkraft,« siger Brian Mikkelsen.

Miljøstyrelsen har sammen med den danske ambassade i USA og den danske Water Technology Alliances-hub i Californien har støbt kuglerne til den kommende aftale. Water Technology Alliance, WTA, blev etableret for et år siden og tæller en række virksomheder, der leverer produkter og løsninger til vandindustrien, heriblandt pumpeproducenten Grundfos, der er aktuelt medårsregnskab mandag, Aarhus Vand, Danfoss, DHI, Kamstrup, Rambøll Biometrics, Smith Innovation, Skytem og Leif Koch A/S. Industriens Fond er med til at finansiere samarbejdet.

»Den danske vandsektor har i samarbejde med danske myndigheder lavet et stærkt forarbejde, som har skabt en stor opmærksom omkring førende danske løsninger på Californiens store vandudfordringer. Derfor er jeg også glad for, at Erhvervsministeren nu med turen til Californien kan være med til at bane vejen for at løfte samarbejdet op på højeste niveau,« skriver Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en mail til Berlingske Business.

»Et samarbejde med de californiske vandmyndigheder vil betyde, at vi kan bidrage direkte til den nødvendige reform af den californiske vandsektor. Fx kan vi hjælpe med at sikre en bæredygtig udnyttelse af grundvandsressourcerne, som i dag overudnyttes i alarmerende omfang. Det kan samtidig bane vejen for de innovative danske vandteknologivirksomheder, der bl.a. er verdensførende på kortlægning og beskyttelse af grundvandet,« fortsætter Miljø- og Fødevareministeren.

Californien er hårdt ramt af klimaændringerne og har de seneste fem år lidt af til tider voldsom tørke. Det har blandt andet ført til udpining af grundvandsressourcen og omfattende skovbrande. Denne vinter har situationen dog været lige omvendt, da staten har oplevet store oversvømmelser efter rekordstore mængder nedbør.

Ifølge begge ministre har Californien en forældet vandsektor. Staten har ikke styr på sit forbrug af grundvand, og vandspildet i store dele af vandforsyningen ligger mange gange over det danske vandspild på otte pct. Ydermere er mange af statens renseanlæg energimæssigt ineffektive.

I 2014 vedtog den californiske regering en investeringspakke til vandsektoren på 52 mia. kr. Dertil kan man lægge, at statens økonomi er den sjette største i verden og i vækst.

»Californien kan blive et meget stort marked for danske vandløsninger. Den danske vandbranche har et mål om at fordoble eksporten og skabe 4.000 nye arbejdspladser inden 2025. En aftale med Californien er en vigtig forudsætning for at nå det mål,« siger Brian Mikkelsen.

Ifølge analysevirksomheden Damvad eksporterer den danske vandbranche i dag for i alt for 15,9 mia. kroner. Fra 2006 til 2015 er den danske eksport af vandteknologi til USA vokset fra 620 mio. kroner til mere end 1,1 mia. Alene fra 2014 til 2015 steg eksporten med 24 procent.

Den amerikanske præsident Donald Trump og hans administration er skeptiske over for omfanget og årsagerne til klimaforandringer, og Donald Trump er i gang med et opgør med Obama-administrationens klima- og miljøpolitik. Samtidig rumler Trump-administrationen med planer om importtold og andre protektionistiske tiltag i et sådant omfang, at Brian Mikkelsen overordnet set er bekymret for dansk eksport og udsigten til en alvorlig handelskrig mellem USA og Europa. Det fortalte han til Berlingske Business fredag.

Brian Mikkelsen tror dog på, at lige præcis vandsamarbejdet med Californien vil kunne slippe uden om eventuelle protektionistiske tiltag.

»Jeg tror ikke, at vandsamarbejdet i så høj grad vil blive ramt af for eksempel en importtold. Vi og staten Californien vil gøre alt for at lave aftalen, og en stor del af det, vi skal eksportere fra Danmark er jo viden og serviceydelser, som formentlig ikke i samme grad vil blive ramt,« siger Brian Mikkelsen.

Det praktisk arbejde med at få landet en aftale med Californien ligger hos Miljøstyrelsen.

Målet for Miljøstyrelsens indsats i USA er at understøtte WTA’en gennem et tæt samarbejde med de californiske vandmyndigheder. Miljøstyrelsen arbejder for at etablere en formel samarbejdsaftale med den californiske regulator af vandsektoren, State Water Ressources Control Board. Miljøstyrelsen har allerede ved flere lejligheder bidraget med ekspertdeltagelse i seminarer og møder med californiske vandmyndigheder og vandselskaber, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet til Berlingske Business.

Under sit besøg i Californien mødtes Erhvervsministeren også med William Doyle, der er fungerende chef for Californiens Department of Water Ressources og Felicia Marcu, der er chef for State Water Board.