Erhvervslivet vil have Fogh i spidsen for forskning

Industrien vil efter finsk forbillede have statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) til at gå forrest i opdyrkningen af dansk forskning. Han overvejer.

Erhvervslivet vil have Fogh i spidsen for forskning - 1
Statsministeren, tre ministre og 25 erhvervsfolk samlet på Marienborg for at diskutere forskning. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Statsminister Anders Fogh Rasmussen er så begejstret for Finlands succes med samarbejde mellem industri og forskningsmiljøer, at han overvejer at efterligne finnerne. I Finland har dette samarbejde blandt andet givet et stærkt fundament til, at Nokia, verdens største mobiltelefonproducent, er blevet så stor.

På et topmøde om Danmarks fremtidige vækstområder, som Anders Fogh Rasmussen havde indkaldt til på Marienborg onsdag aften, blev statsministeren stærkt opfordret til at gøre det samme.

Den opfordring afviser Fogh ikke at føre ud i livet.

»Finland har udviklet sig meget hurtigt fra tung, gammel industri og til i dag at være et af de førende lande på moderne teknologi. De har vist hvor vigtigt et tæt samspil mellem erhvervsliv og forskningsmiljøerne er. Jeg er på mødet blevet opfordret til, at sætte mig for bordenden i dette arbejde og det vil jeg nu overveje nærmere,« sagde Anders Fogh Rasmussen efter mødet på Marienborg.

Løfte om aktiv indsats
»Men jeg vil gå meget aktivt ind i dette arbejde,« lovede statsministeren.

Finnernes hemmelighed er blandt andet, at den finske statsminister har siddet for bordenden for de initiativer, der er sat i gang i landet mod nord - især når det handlede om at få skabt grobund for, at landet uddanner nok dygtige folk til erhvervslivet.

Finland markerer sig i dag, trods en noget mindre befolkning end Danmark, med næsten dobbelt så mange forskere som os. Finland uddanner nu mere end 1.200 Ph.D'er årligt. Det er 25 procent flere, end der aktuelt uddannes herhjemme.

Tre satsområder
Mødet, hvor 25 topfolk fra dansk erhvervsliv, forskningsmiljøerne og venturebranchen deltog, var arrangeret for at give Fogh indspark til, hvad regeringen skal satse på i fremtiden for at bevare velfærden og skabe arbejdspladser.

Bundlinien blev, at Danmark skal satse massivt på tre områder. Bioteknologi, IT og nanoteknologi.

Så du gerne, at vi skaber grundlag for store virksomheder som Nokia og Ericsson herhjemme?

»Jeg så gerne, at vi bliver hjemsted for sådanne store virksomheder, men for Danmark er en blanding af små og store virksomheder langt mere oplagt, så størrelsen er ikke et mål i sig selv,« siger Fogh.

»Men samarbejdet mellem erhvervslivet og forskerne er meget vigtigt - også på det økonomiske område - og her har jeg ingen ideologiske blokeringer,« sagde statsministeren med et smil.

Den store opgave er nu at få ført en fond ud i livet, der skal tilføre penge til forskning og udvikling inden for de tre områder.

Regeringen forhandler med partierne i Folketinget om at stile statens indtægter på olieudvinding i Nordsøen til en forskningsfond, der skal opbygges over otte år og udgøre 16 mia. kr., når fonden er fuldt etableret i 2012.