Erhvervslivet vil drive Linux frem

Sparede IT-licenser og en ny brugervenlighed har fået erhvervslivet til at interessere sig for Linux. Fredelig sameksistens med Windows afgørende.

Det bliver erhvervslivet, der vil drive det alternative styresystem Linux frem i brug. Først om mange år vil hjemmebrugerne følge efter - fordi de populære spil endnu ikke findes til Linux.

»Der er sket et stort skifte de seneste to år. Linux er nu blevet en teknologi, der drives frem af erhvervslivet. Det er usandsynligt, at jeg i mit liv vil nå at opleve, at Linux får en markedsandel på 95-99 procent, men i løbet af de næste fem år vil Linux nok være styresystem på en tredjedel eller 40 procent af verdens computere, mens resten vil køre Microsoft Windows.«

Sådan siger Greg Mancusi-Ungaro, marketingsdirektør for Ximian, som giver det alternative styresystem Linux et brugervenligt - ja, nærmest Windows-agtigt - udseende. Han var hovedtaler på det store Linux-forum i København forleden, som samlede flere end 1.000 deltagere.

Ximian ejes i dag af IT-leverandøren Novell, som også sidste efterår købte verdens næststørste Linux-distributør, det tyske SuSE.

Fredelig sameksistens
Mange vælger at skifte til Linux for at spare penge på licenser, men muligheden for selv at skræddersy sine IT-løsninger spiller også ind.

Seneste opgørelse fra analysehuset IDC viser en markedsandel for Microsoft Windows på 95 procent, mens Linux med 3,2 procent har slået Macintosh m.fl. og deres to procent.

»Nøglen til Linux' succes er fredelig sameksistens med Windows. Det handler ikke blot om at skifte Windows totalt ud. Linux og Windows skal kunne arbejde sammen, skrive og læse hinandens filer. Verden vil blive heterogen i stedet for som nu nærmest homogen,« siger Greg Mancusi-Ungaro.

Let og genkendeligt
Han understreger, at indførelsen af Linux ikke må blive en byrde for IT-afdelingen. Derfor ligner hele brugerfladen til forveksling både Windows- og Macintosh-verdenen, de gængse tastaturgenveje er de samme, og tekstbehandling og regneark gemmer automatisk i Microsofts filformater, som er de mest udbredte. For brugerne skal der være mest mulig genkendelighed.

Novell vil selv i løbet af i år udskifte Microsoft Office-kontorpakken hos godt 5.000 ansatte med den gratis Open Office-pakke. Samtidig skifter halvdelen af staben i år Windows ud med Linux som »bund«. IBM, som også går stærkt ind for Linux men har langt flere ansatte, er i gang med samme øvelse.

»Da jeg begyndte hos Ximian for tre år siden, havde jeg to computere - en med Windows, en med Linux - og var meget nervøs ved at anvende Linux. Men i 20 måneder har jeg udelukkende anvendt Linux, som før da heller ikke var modent nok. Det er det nu,« siger Greg Mancusi-Ungaro.

Særlige programmer kan nu afvikle Windows-programmer i Linux, hvorfor man helt kan spare Windows-licenserne. Det vil samtidig fjerne gnidningerne i overgangsfasen.

Endnu mangler spillene
Linux anvendes i dag i stort omfang »bag linierne« - på store servere - men rykker nu frem på brugernes computerskærme. Biblioteker, lufthavne, stationer m.fl., der anvender internet-baserede programmer, vil nu komme med Linux bagved. Herefter følger alle, som bruger computeren til mere almindelige opgaver, uanset om det er på kontoret eller på farten. Stadig vil der være f.eks. folk i økonomiafdelingen, hvis programmer er så særlige, at en overgang endnu ikke er mulig.

Også på hjemmefronten vil det vare nogen tid, før Linux tager fart.

»Hjemmebrugerne er stadig meget langt væk. De gode spil, som de unge vil spille, findes stadig kun til Windows, så hvis der er sket et gennembrug om tre år, bliver jeg overrasket. Derimod vil skolerne - helt op til universiteter og højere læreanstalter - drive undervisningsspil m.m. frem,« siger Greg Mancusi-Ungaro.

I de ikke-industrialiserede lande vil udviklingen dog gå hurtigere, fordi computeren anvendes mere kommercielt end til privat underholdning.

På sin egen hjemmecomputer er Greg Mancusi-Ungaro dog stadig nødt til at have Microsoft Windows. Hans kone er nemlig forlibt i et computerprogram, som gør det muligt at indrette sin have og se den tredimensionalt, inden hun går ud og graver. Og det program findes ikke til Linux...