Erhvervslivet køber bærbare

Mobile medarbejdere i danske virksomheder har en stor del af æren for, at salget af bærbare computere vil overskride salget af PCer. Men de tager ikke skridtet fuldt ud, siger Anders Elbak, senioranalytiker hos analysefirmaet IDC Nordic.

»Vi forventer høje vækstrater for salget af bærbare computere også i første halvdel af 2005, men mod slutningen af året vil der nok komme en ny opbremsning. Til en vis grad bliver der stadig skiftet ud i virksomhederne, og den generelle tendens er, at man vælger bærbare computere. Men tallene viser også, at især de store virksomheder holder fast i de stationære PCer« siger Anders Elbak.

Risikoen for at få den bærbare stjålet vægter her, ligesom det afskrækker, at nogle bruger de bærbare fra den private ADSL-forbindelse, som ikke nødvendigvis har samme sikkerhed som firmaet. Når salget af stationære computere falder, skyldes det blandt andet, at skrivebordscomputere holder længere. Det er langt lettere at skifte dele ud i en stationær PC, som derfor kan overleve med tekniske »ansigtsløftninger« i måske op til ti år. Salgstallene gælder »rene« PCer, ikke løsdele til opgraderinger og til selvbyggerne, som stadig har et vist marked.