Erhvervslivet jubler over »befriende« genåbning: »Det er en glædens dag«

Landets største erhvervsorganisationer er lettede over, at der fra tirsdag ikke er flere restriktioner i Danmark. Men der er også to skarpe budskaber til regeringen.

Administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, er lykkelig over den hurtige tilbagerulning af næsten samtlige restriktioner. Men han bekymrer sig for sygefraværet i de kommende uger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var smil på læberne hos statsminister Mette Frederiksen (S), da hun onsdag aften kunne fortælle danskerne, at stort set alle restriktioner bortfalder ved udgangen af januar.

Og glæden er også at spore hos landets største erhvervsorganisationer, som for bare få uger siden ikke havde turdet drømme om et helt åbent samfund fra februar.

»Det er jo befriende. Vi har kæmpet og navigeret igennem det her de sidste to år, og det er en milepæl for samfundet, at det nu stopper. Det er til glæde og gavn for alle,« siger en tydeligt lettet administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen.

Også hos Dansk Erhverv er administrerende direktør Brian Mikkelsen glad for, at erhvervslivet kan vende tilbage til noget, der ligner normale tilstande som før coronapandemiens udbrud.

»Vi er virkelig begejstrede og kan kun klappe i hænderne over den beslutning. Tak til regeringen og de andre partier. Det er det her, vi har ventet på og kæmpet for i næsten en måned,« siger han.

Brian Mikkelsen, administrerende direktør for Dansk Erhverv, vil »give regeringen og de øvrige partier et stort 10-tal på den nye karakterskala« for håndteringen af pandemien siden marts 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (arkiv).

Hotel-, restaurant- og turisterhvervet har været særlig hårdt ramt af restriktionerne under de forskellige nedlukninger. Ifølge HORESTA har branchen tabt 28 milliarder kroner i omsætning siden marts 2020 og kun fået udbetalt 12 milliarder i kompensation.

Det fremhæver brancheorganisationens administrerende direktør, Jannick Nytoft, som kalder denne blæsende onsdag i januar for »en glædens dag«.

»Og vi mener, det er helt naturligt nu at skifte gear i håndteringen af coronavirus. Vores medlemmer kan ikke vente med at få restriktionerne lempet, give et smil uden mundbind, skabe fantastiske oplevelser for gæsterne og igen holde åben efter klokken 23,« siger han.

Freja Brandhøj, politisk chef i Danske Restauranter og Caféer, er enig.

»Det er jo helt fantastisk, at vi kan få lov til at genåbne, og at restauratørerne igen kan få lov til at tjene deres egne penge, især nattelivet. Det har vi ventet på længe. Det er nogle ret uvirkelige dage, for folk har næsten ikke turdet håbe på, at det var sandt,« siger hun.

Stadig behov for kompensation

På trods af den store glæde over restriktionernes endeligt, er erhvervsorganisationerne dog heller ikke helt færdige med at sende opfordringer til regeringen og de øvrige partier på Slotsholmen.

Fra alle sider lyder det således, at der fortsat er visse brancher, som også har behov for kompensation i februar, selvom restriktionerne udløber.

»Det er langtfra alle virksomheder, som vil gå fra 0 til 100 i omsætning, når restriktionerne forsvinder. Særligt virksomheder, der er afhængige af udenlandske gæster, og virksomheder med lang bookinghorisont får en langsom genstart. Disse virksomheder har brug for hjælp i lidt længere tid til at komme i gang igen. I første omgang handler det om, at lønkompensationen som minimum forlænges februar ud,« siger Jannick Nytoft fra HORESTA.

Jannick Nytoft, administrerende direktør for HORESTA, mener, at coronavirus fra nu af skal håndteres og behandles som alle andre sygdomme i samfundet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

»Vores holdning er, at man skal fastholde muligheden for kompensation i februar. Turisme- og oplevelsesindustrien har været hårdest ramt, og der betyder det noget for de over 100.000 ansatte, at der stadig er kompensation, fordi det tager noget tid at få folk tilbage til normal adfærd. Men så skal vi selvfølgelig også tilbage til normale tilstande, og derfor skal kompensationsordningerne udfases,« siger Brian Mikkelsen.

Også Lars Sandahl Sørensen fremhæver, at mange virksomheder stadig vil være ramt.

»Oplevelsesindustrien har været meget påvirkede i den seneste tid. Og det er klart, at der for mange af dem er et tilløb til at arrangere og sælge billetter. Derfor vil nogle erhverv, som har været hårdt nedlukket på samfundets vegne, have brug for hjælp til en genstart,« siger DI-direktøren.

Skal være bedre forberedt

Da samfundet lukkede ned for tredje gang i december, blev regeringen blandt andet kritiseret for ikke at have været ordentlig forberedt og have en klar plan for, hvordan de stigende smittetal skulle håndteres.

Derfor lyder budskabet fra Lars Sandahl Sørensen, at det skal gøres bedre, hvis samfundet skulle komme til at stå i en lignende situation.

»Nu gælder det om at få indrettet samfundet, så vi kan håndtere lignende epidemiudbrud. Vi skal sørge for at have et beredskab i forhold til sundhedsvæsenet og en plan for rejserestriktioner. Helt overordnet skal vi være forberedt på, hvordan vi håndterer sådanne situationer, så vi undgår undtagelsestilstande igen, hvor samfundet lukkes ned. Man har brugt meget voldsomme og hurtige restriktioner, som har haft kolossale skadelige effekter på samfundet, både socialt og økonomisk,« siger han.

Statsminister Mette Frederiksen (S) var i godt humør, da hun præsenterede den store genåbning ved udgangen af januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Brian Mikkelsen har store roser til overs for regeringen og Folketingets håndtering af krisen de seneste knap to år. Men også han tager særligt én lærdom fra den periode med sig videre.

»Der er brug for mere forudsigelighed og transparens om de politiske beslutninger om nedlukning og genåbning, som har været for meget stop and go,« siger han.