Er Yellen næste Twitter-offer?

Den amerikanske nationalbankdirektør, Janet Yellen, fandt smilet frem, da hun fredag talte på The Executives’ Club of Chicago. Foto: Kamil Krzaczynski/reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det undrer mange i Washington, at det ikke er sket endnu. Men det kommer. Den amerikanske nationalbankdirektør, Janet Yellen, står for tur til at få sig en omgang i Trumps Twitter-maskine, fordi nationalbankens konservative beslutninger kan ødelægge Trumps ambitioner om, at USA kan nå vækstmål på over fire procent i år eller næste år. Det vil ifølge Yellen kunne udvikle sig til en overophedning af økonomien, og den vil nationalbanken føre krig imod med det redskab, den har – rentevåbnet.

Yellen selv har sagt, at en vækstrate lige under to procent er det, der kommer til at være normen for USA i år. Og hun har allerede netop bebudet en snarlig rentestigning, der skal sikre, at de gode økonomiske takter, der er i USA lige nu med en lav arbejdsløshed på 4,7 procent og en inflation under to procent, holder.

Især vækststigningen er ifølge Trumps administration alt for uambitiøst. Trump behøver en betydeligt højere vækst for at få nogle af sine store projekter – muren til Mexico og omfattende infrastrukturprogrammer – til at se bedre ud og få Kongressen til at bevilge milliarder og atter milliarder af dollar til projekterne. Og en sådan vækst vil ifølge økonomer kun være mulig, hvis Yellen ser den anden vej og slækker på den stramme monetære politik – hvilket der absolut ikke er noget, der tyder på.

Så Yellen kan være den næste i rækken, der vågner om morgenen med en rasende tweet fra USAs præsident Donald Trump, som vil mene, at den konservative vogter af USAs inflation og arbejdsløshedstal er alt for konservativ og saboterer USAs vækstmuligheder.

Yellen har et år tilbage på posten, men hun kan sidde i årevis endnu som et menigt medlem af banken. Men Trump har muligheden om et år til at udpege en anden, som vil være mere venlig over for hans politik. Der er også en række andre poster, der skal besættes. Så der vil givetvis komme til at ske noget i centralbanken, selv om det er mejslet ind i beton, hvad bankens opgaver er. Men der kan hurtigt udvikle sig diskussioner om, hvad bankens rolle er i at afbalancere økonomien, også fordi en række af Trumps folk mener, at mange af de nøgletal, der opereres med, er manipulerede.

Arbejdsløsheden har været et diskus­sions­emne for Trump, siden han kækt påstod, at arbejdsløsheden i USA nærmere er 40 procent end de knap fem, der opereres med i de officielle statistikker. Han har senere modereret det til at være nærmere 20 procent. Han kan have ret i nogle af tallene, fordi det antal amerikanere, der rent faktisk er i arbejde, er historisk lavt og ligger på godt 60 procent. Det skyldes, at mange har opgivet at søge job og derfor ikke figurerer i statistikkerne. Derfor kan der stilles spørgsmålstegn ved de reelle tal. Det bliver der også i en sådan grad, at nogle økonomer er begyndt at blive bekymrede for, om der i fremtiden vil være et fælles måleinstrument, når det kommer til økonomien.

Men det virkelige opgør står om væksten, og om der er plads i den amerikanske økonomi til den markante stigning, Trump ønsker, eller om man i stedet for højere levestandard risikerer en høj inflation, som Yellen er nødt til at reagere på. Det skændes økonomer om, ikke mindst fordi der i de seneste tre måneder efter Trumps sejr har været en økonomisk fremgang, som både Republikanerne i Kongressen og selvfølgelig Trumps administration mener giver muligheder for både at sænke skatterne og stimulere økonomien ved at poste penge i infrastrukturen. Selvfølgelig er der en alvorlig risiko for en overophedning af økonomien, som Yellen selv for nogle måneder siden mente kunne være gavnligt i en kort­varig periode. Men det synspunkt har hun trukket i land måske af frygt for at ødelægge økonomien.

Nu står rentestigninger for døren, og det er såvel godt som skidt for Trumps planer. Trump har både ment, at det er godt med rentestigninger og – på det seneste – skidt. Derfor kan der udspille sig en magtkamp mellem Trump og Yellen om, hvor konservativ banken skal være. Og det er væksten, der kan blive kampzonen.

Kristian Mouritzen er Berlingskes USA-korrespondent.