Er Warren Buffett blevet for gammel?

Warren Buffett bliver igen og igen omtalt som verdens mest succesfulde investor. Målt over de seneste 12 måneder falder den 85-årige mangemilliardærs investeringer dog temmelig skævt ud. Spørgsmålet er, om Buffet er blevet for gammel til aktiemarkedet?

Den 85-årige mangemilliardær Warren Buffett er i årevis blevet hyldet som en vaskeægte investeringsguru. Det seneste år har Buffett dog haft mere end almindeligt knas med sine investeringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM

Den amerikanske forretningsmand Warren Buffett har år efter år skrabet bugnende formuer sammen ved at spotte og købe aktier, før resten af markedet så potentialet. Buffetts næse for »guldklumper« på aktiemarkedet har givet ham tilnavnet »Oraklet fra Omaha« og en uofficiel titel som det 20. århundredes mest succesfulde investor.

Forbes ranglister den 85-årige amerikaner som verdens tredje rigeste mand i en gylden multimilliardærklub, hvor han kun bliver overgået af Microsoft-grundlæggeren Bill Gates og mexicanske Carlos Slim. Warren Buffett råder helt konkret over en pengetank i Joachim von And-størrelse med et indhold, der tidligere på året blev opgjort til knap 480 mia. kroner.

Hans børsnoterede selskab Berkshire Hathaway har over de seneste fem og ti år været en garanti mod kurstab, men kigger man på udviklingen over de seneste 12 måneder bliver fortællingen om evig succes noget mere ramponeret. Her har investorerne nemlig fået et afkast, som er næsten 10 pct. dårligere end markedsudviklingen i USA.

»Over de seneste 12 måneder har det knebet med Buffetts træfsikkerhed. Store beholdninger i eksempelvis Coca-Cola, American Express og Wells Fargo har ikke givet noget afkast, er faldet med 10 pct. eller har ikke kunnet holde afkasttrit med den generelle markedsudvikling i USA,« skriver Nordnets investeringsøkonom Per Hansen i en analyse om den aktuelle formkurve i Berkshire Hathaway.

Den ukronede aktieverdensmester er derudover løbet ind i store vanskeligheder med investeringer i IBM og supermarkedskæden Walmart, der begge er raslet ned i værdi det seneste år. Walmart-aktien er faldet helt igennem med et fald på over 20 pct.

Spørgsmålet er, om Warren Buffetts strategi med at investere i mastodonter, stærke brands og fokus på det »kendte« stadig er en tidssvarende investeringsfilosofi i et mere og mere dynamisk aktiemarked.

Warren Buffett er kendt for at håndplukke sine investeringer ud fra gennemgående analyser af en virksomheds værdi. Han går ikke efter selskaber, som bliver morgendagens trend, men satser på virksomheder, der har vist stabile indtjeningskurver over en periode på 10 år.

Over årene har Buffett overdraget mere og mere ansvar til sine viceinvesteringsschefer i Berkshire Hathaway, men han fungerer stadig som overhoved for det gigantiske investeringsselskab. Den 85-årige amerikanske superinvestor har tidligere været bagud med sine investeringer på den korte bane, men er alligevel endt med at feje sine investeringskollegaer eftertrykkeligt af banen i sidste ende.

»Investorerne må dog med rette spørge sig selv, om Warren Buffetts fremskredne alder kan have betydet, at hans investeringer ikke længere passer til den moderne økonomi,« skriver Per Hansen, der samtidig spekulerer i, at der kan være et tiltrængt generationsskifte på vej i Berkshire Hathaway.

Selskabets næstkommanderende Charlie Munger rundede i øvrigt tidligere på året 91 år, så han kan næppe kategoriseres som virksomhedens kronprins.

Warren Buffett er kendt som en ivrig filantrop og har tidligere sagt, at 99 pct. af hans formue skal gå til velgørende formål, når han dør.