Er pensionen gearet til din 100 års fødselsdag?

Mange pensionsberegninger går ud fra middellevetiden på omkring 80 år. Men hvor meget skal man spare op, hvis man bliver 100 år? Det har vi fået et pensionsselskab til at regne på.

Er pensionen gearet til  din 100 års  fødselsdag? - 1
Hver anden pige, der bliver født i dag, kan forvente at blive 100 år ¿ det vil øge kravene til pensionsopsparing voldsomt. <br>Arkivfoto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Levealderen stiger. En fødselsdag på 100 år eller mere endnu fejres stadigt oftere i Danmark. Men hvor meget skal man egentlig spare op til sin pension, hvis man regner med at runde de 100 år - eller måske endda de 110 eller 120 år?

Det har Berlingske Tidende bedt Nordea Liv & Pension regne på. Det overraskende svar kommer lige om lidt.

Først er det værd at fortælle, at der allerede i dag er 504 kvinder og 91 mænd i dagens Danmark, der har rundet de flotte 100 år. Blandt kvinderne er der endda 14, der er 105 år eller mere endnu, viser tal fra Danmarks Statistik. År for år er der tilmed flere og flere, som skriver sig ind i de meget gamles rækker.

Mennesker over 100 år er den befolkningsgruppe, der vokser hurtigst, og den eksplosive vækst gælder alle ældre årgange. Årsagen er bedre boligforhold, medicin, kost, pleje og en sundere livsstil.

I Japan er den gennemsnitlige levealder for kvinder 85 år, og hvert eneste år bliver der lagt yderligere tre måneder til. Herhjemme er det lidt mindre, men sandsynligheden taler for, at hver anden danske pige, der fødes i dag, bliver tæt på 100 år. Hvert eneste år forlænges den gennemsnitlige levealder med mellem to og tre måneder i Danmark.

Pensionist i 50 år
Regnestykket her tager udgangspunkt i en person, som starter med at spare op til pensionen, når han eller hun fylder 30 år, og forlader arbejdsmarkedet og bliver pensionist som 65-årig.

En sådan lønmodtager skal, hvis der ønskes en dækning på 60 pct. af den hidtidige løn som pensionist, spare 21 pct. af sin løn op, hvis man satser på at blive 85 år. Tjener man 30.000 kroner om måneden, skal man altså spare 6.300 kroner op.

I det regnestykke er der forudsat en realforrentning på to procent om året. Altså et afkast, der er to procent højere end inflationen, som er sat til 2,5 procent. Så det samlede årlige afkast skal være på 4,5 procent.

Men hvis denne lønmodtager lever meget sundt og måske med hjælp fra lægevidenskabens løbende fremskridt håber på at blive 105 år, så stiger behovet for løbende opsparing til hele 34 procent af lønnen.

Det oplyser chefaktuar Jens Lind fra Nordea Liv & Pension, der har lavet beregningen.

»Regner man med at blive 115 år, så skal man altså leve af sin pensionspenge i 50 år, fra 65 og til 115 år, og så skal man spare hele 38 pct. af sin løn op i de aktive år, lige fra man er 30 år,« siger Jens Lind.

Er månedslønnen igen 30.000 kroner, svarer det til ikke mindre end 11.400 kroner om måneden. Tjener man 50.000 kroner, er kravet oppe på voldsomme 19.000 kroner - hver eneste måned i 35 år.

Ændrer pensionsbyrden
Når procentsatsen trods alt ikke bliver større, hænger det sammen med renters-rente-effekten, eftersom opsparingen og den opbyggede pensionsformue også forrentes, efter man er gået på pension.

Jens Lind anser dog regnestykket for at være urealistisk af flere grunde.

»For det første er det ganske, ganske få, der bliver så gamle. Levealderen stiger kun langsomt, så det er fortsat meget få, som kan regne med at blive over 100 år. For det andet kan samfundet rent økonomisk slet ikke holde til, at folk kun arbejder i 35 år, og derefter skal have pension i 50 år. Begynder levealderen at stige på dramatisk vis, bliver det nødvendigt at hæve pensionsalderen. Endelig er 60 pct. af ens hidtidige løn formentlig alt for meget, hvis man er over 100 år, hvor ens behov må forudses at være ret begrænsede,« siger han.

Det vil også være de færreste, der vil kunne spare 38 pct. af deres løn op. Det kræver i hvert fald, at man suger på labben i de bedste af ens leveår og så tilmed lever meget sundt: Uden tobak, alkohol, for meget fedt og løbende dyrker motion og så videre.

Men selv det er ingen garanti for høj levealder. Nogle dør ved trafikulykker, rammes af uforudsete sygdomme eller andet, og de vil så have spinket og sparet hele deres liv uden at få glæde af deres mange pensionspenge, hvilket de fleste nok vil anse for at være lidt surt. Så selv om man lever sundt og satser på at blive meget gammel, er en gylden middelvej nok det bedste for de fleste.