Er du klar til at betale for at have penge stående i din bank?

Sydbank er presset derud, hvor en ansvarlig ledelse snart må gå i aktion. Det er dog ikke alene Sydbank, der er i defensiven. En stor del af Danmarks banker er langt mere sårbare, end vi aner. Minusrenter for privatkunder på vej.

Byline foto billede 2018 Bylinefoto Jens Christian Hansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

I ly af storbankerne Danske Bank og Nordeas voldsomme problemer, blandt andet med hvidvasksager, udspiller der sig et dramatisk forløb også i gruppen af små og mellemstore banker i Danmark.

Med få klare vindere og endnu flere klare tabere. Reelt forandres banklandskabet i disse år. Et udskilningsforløb, som kan føre til yderligere konsolideringer i en presset sektor og føre til tvangslignede fusioner og opkøb.

Nulrentemiljøet gør det svært for bankerne at tjene penge. Det må vurderes alene at være et spørgsmål om tid, inden den første bank i Danmark åbner for negative renter, også for de private indlånskunder.

Det vil være en skelsættende begivenhed, som givetvis vil tiltrække sig stor politisk opmærksomhed. Og med en efterfølgende kritik af bankerne med beskyldninger om, at grådigheden i den finansielle sektor ikke har nogen grænse.

Sandheden er dog, at danske banker efter jubelscenerne i 2017 og 2018 er presset kraftigt i defensiven. Mens kapitalkravene og kravene til banker i øvrigt stiger, siver indtjeningen.

»Kun et spørgsmål om tid, inden den første bank i Danmark kræver penge af sine private indlånskunder «


Aktionærerne i de danske banker, og dem er der adskillige hundrede tusinder af, har tabt penge det seneste år i takt med de markant faldende aktiekurser. Milliarder og atter milliarder af bankejernes formuer er forduftet op i den blå himmel.

Kigger man om bag de to storbanker Danske Bank og Nordea finder man en bank, der i den grad er presset i defensiven. Det er Sydbank. Den fjerdestørste bank i Danmark. Sydbank-aktien bare falder og falder. Sydbank er det seneste år faldet lige så meget som Danske Bank, selv om Sydbank ikke har været kastet ud i skandaler som dem i storbankerne.

Senest er det kommet frem, at Sydbank-aktien er angrebet af engelske spekulationsfonde. Det er kyniske spekulanter, der sætter penge på at kunne presse Sydbank-aktien yderligere ned og dermed score en profit. Den slags hedgefonde bidrager ikke til meget positivt i samfundet, men de eksisterer og kan ødelægge meget, inden de hopper videre til det næste offer.

Sydbank ved topchefen igennem en årrække Karen Frøsig og bestyrelsesformand Torben Nielsen synes ikke foreløbig at kunne finde modsvar mod presset udefra. Nedjusteringer og skuffende resultater har bare presset Sydbank-aktien endnu længere tilbage på banen.

Banken med hovedkontor i sønderjyske Aabenraa har 2.600 medarbejdere, en balance på 145 mia. kroner og en beskeden børsværdi på syv milliarder kroner. Samme børsværdi som Spar Nord, som dog blot er halvt så stor som Sydbank.

En af de få successer i banksektoren er Ringkjøbing Landbobank. Her forvalter de 250 medarbejdere en balance på 50 milliarder kroner. Men Ringkjøbing Landbobank har en børsværdi på 12 mia. kroner.

Det er i få ord fortællingen om en bank i krise og en bank med succes i disse år. De to banker er i vid udstrækning i det samme marked, og derfor vil nogen sige, at forskellen på succes og fiasko er forskellen på børsmarkedets tillid til strategi og ledelse.

Et af de få positive lyspunkter i bankerne lige nu er, at tab på kunder er stort set ikke-eksisterende. Og man kan kun frygte det værste, hvis også tabskontoen i banksektoren begynder at svulme op. Så er fanden løs i Laksegade.

Pointen er, at vi i Danmark lige nu har en mere sårbar finanssektor, end vi aner. Det bør politikerne have for øje. Det er en sektor, der ligger ned og af mange grunde. En stor del ganske vist selskabte.

Bankerne må på deres side må erkende, at finanskrisen ligger blot ti år tilbage. Og det kan ikke understreges klart nok, og det er bankledelserne i de enkelte banker, der har ansvaret for, at netop deres bank ikke risikerer at blive skubbet ud over kanten.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator

»Vi har en sårbar finanssektor. Det bør politikerne have for øje«