Enzymkongen åbner festen

Norges Bank ventes at sænke sine renter i den kommende uge, som også byder på et regnskab fra Novozymes plus en del vigtige amerikanske nøgletal.

Enzymkongen åbner festen - 1
Novozymes med Steen Riisgård i spidsen offentliggør regnskab i den kommende uge. Foto: Jacob Langvad Nilsson Fold sammen
Læs mere
Aktiekalender

Den danske regnskabsfest blandt de store KFX-selskaber indledes torsdag i næste uge, hvor storproducenten af enzymer, Novozymes, udsender årsregnskab.

Med en kursstigning på tæt ved 50 pct. det sidste år, er Novozymes med direktør Steen Riisgård i spidsen, en af de danske aktier, der har klaret sig bedst.

Den store kursfremgangen er kommet, selv om Novozymes er en af de virksomheder, der lider mest under dollarens fortsatte nedtur. Det er ikke kun på det store og vigtige amerikanske marked, dollarfaldet gør ondt. Også indtjeningen i eksempelvis Kina, hvor valutaen følger dollaren, sættes under pres.

Novozymes har meldt ud, at den lave kurs på dollar klippede næsten 400 mio. kr. af omsætningen i de første ni måneder af 2003.

Trods dette lykkedes det dog koncernen at øge salget med fire pct. til næsten 4,4 mia. kr. Resultatet steg med 19 pct. til 539 mio. kr. efter skat.

At der er tabt yderligere på dollarens fald i den sidste tre måneder af 2003 står klart, og det er allerede inde i kursen. Så det store spørgsmål, når regnskabet præsenteres torsdag, er derfor, hvad virksomheden venter dollaren kommer til at betyde for salg og indtjening i år, og i hvilket omfang de har afdækket eller forsikret sig mod yderligere kursdyk på dollar.

Da årsregnskabet blev præsenteret sidste år oplyste Novozymes, at et fald på fem pct. i dollarens værdi overfor kronen, forværrer resultatet før skat med 20-35 mio. kr., og dollaren er i 2003 faldet med mere end 15 pct.

Aktiemarkedet regner også med, at Novozymes vil fortælle lidt om, hvordan de vil bruge alle de mange penge, de har på kistebunden. Soliditeten er oppe omkring 50 pct. og derfor ventes virksomheden at annoncere enten et program for tilbagekøb af egne aktier, eller et forhøjet udbytte. Nye opkøb af virksomheder er også en mulighed, men nok mindre sandsynlig lige her og nu.

I næste uge kommer også regnskaber fra store amerikanske virksomheder som Altera Corp., American Express, Hilton Hotels, Lexmark, McDonald's og Texas Instruments. Samt Amazon, Dow Jones & Company, DuPont, Lockhead Martin og Xerox Corp.

Hovedbegivenheden fra USA ventes dog at blive det pengepolitiske møde i den amerikanske forbundsbank, Fed. Der er ikke udsigt til ændringer af renten, men den efterfølgende udmelding vil - traditionen tro - blive studeret nøje. I sidste meddelelse gav banken udtryk for, at den lave rente skulle fastholdes i en »anselig periode.«

Onsdag er der også møde i Norges Bank, og her er det meget sandsynligt, at renten sænkes fra 2,25 pct. til 2,0 pct.

Fredag kommer også amerikanske væksttal for fjerde kvartal. Væksten i tredje kvartal blev på 8,2 pct. - annualiseret.

Endelig udsender Danmarks Statistik torsdag tal for arbejdsløsheden i december. Der er udsigt til en mindre stigning i december til 6,6 pct. fra 6,5 pct. i november. Men det får næppe betydning for danske renter, aktiekurser eller kronekurs. Det er udenlandske begivenheder, der bliver afgørende for retningen.