Entrepreneur: Vi er optaget af at sikre robusthed

Det er lykkedes tidligere medarbejdere fra det nu ­lukkede Lindøværft at stable en ­fremadstormende skibs- designvirksomhed på benene. Odense Maritime Technology er nu også på vej ind i forsvars­industrien. Og i år er firmaet udpeget til regional vinder på Fyn af vækstkonkurrencen Entrepreneur Of The Year.

Portræt af Odense-virksomheden Odense Maritime Technology A/S, interview med direktør Kåre Groes Christiansen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om der i dag er langt mellem de danske skibsværfter, så er industrien ikke død. Langtfra. Det er virksomheden Odense Maritime Technology (OMT) et strålende eksempel på.

Virksomheden blev etableret i 2010 af bl.a. tidligere Lindø-ansatte Kåre Groes Christiansen, og den gør sig i skibsdesign. Selve skibene eller de ombygninger, der bliver tegnet, bliver foretaget i udlandet. Konceptet er lidt usædvanligt, da værfterne i praksis ofte selv står for designet. Men det har OMT og Kåre Groes Christiansen sat sig for at ændre. Og det med succes.

På få år er virksomheden gået fra det rene ingenting til at blive en respekteret aktør. Og tallene er også fulgt med. I seneste regnskab, der dækker perioden juli 2013 til juni 2014, listede nettoomsætningen sig op på 166 millioner kroner, mens bundlinjen endte på 11 millioner kroner. Den slags tal har været med til at sikre, at OMT er blevet kåret til regionsvinder på Fyn i vækst­­dysten EY Entrepreneur of the Year.

Administrerende direktør Kåre Groes Christiansen er selvsagt glad for, at virksomheden har præsteret godt. Men han tænker også på fremtiden.

»Vi er optaget af at sikre robusthed i forretningsmodellen. Det sker jo nogle gange, at nybygningsmarkedet falder sammen, og så er det jo en fordel, at man kan sætte vægten over på et andet ben,« siger han.

For at sprede risikoen har OMT netop arbejdet på at få flere forretningsben. I dag favner virksomheden derfor både nybygning, ombygning og et helt nyt område – nemlig forsvarsindustrien, også kaldt defence. Og her har den fynske virksomhed allerede fået foden indenfor.

Skibe: Kåre Groes Christiansen har stiftet OMT med gamle Lindø-ansatte. Foto: Asbjørn Sand Fold sammen
Læs mere

»Det har ikke været ligetil, men det er lykkedes. Der er nogle andre spilleregler inden for defence end inden for det kommercielle område. Men det har været en fordel, at Lindø havde erfaring med at bygge fregatter til den danske flåde. Det har vi kunnet trække på,« siger han og tilføjer:

»Men det ændrer ikke ved, at det gør mig stolt, at det er lykkedes os at få defence-kontrakter på den anden side af jorden.«

For dermed er Kåre Groes Christiansen ikke bare med til at sikre, at virksomheden har flere ben at stå på i den konjunkturfølsomme værftsindustri. Han er også med til at sikre, at værftsbyen Odense og den knowhow, som den stadig huser, stadig har en fremtid.