Enrons finansgeni på vej i fængsel

Det krakkede energifirma Enrons tidligere finansdirektør, Andrew Fastow, lagde i går op til en udenomsretlig aftale med de amerikanske myndigheder, og det samme gjorde hans hustru.

NEW YORK

Der lader nu til at gå hul på Enron-skandalens retlige efterspil. En af hovedpersonerne, tidligere finansdirektør Andrew Fastow, var i går parat til at indgå en aftale, så han får ti år i fængsel mod til gengæld at fortælle myndighederne, hvad han ved om folk højere oppe i systemet, rapporterede telegrambureauet AP. Anklagerne mod Fastow omfatter næsten 100 punkter.

I forvejen har enkelte af de mindre prominente Enron-tiltalte erkendt deres skyld, men Fastow er vigtig, fordi hans samarbejde muligvis kan føre til sigtelser mod de tidligere topfolk i Enron, Kenneth Lay og Jeffrey Skilling, for de mange finansielle fiksfakserier, der førte til Enrons kollaps i slutningen af 2001. Hidtil har de to hævdet, at de ikke anede noget om, hvilke regnskabsmæssige kolbøtter, deres undersåtter slog.

Som en slags supplement til Andrew Fastows ordning ventes hans hustru, Lea Fastow, også at lave en aftale med myndighederne. Hun arbejdede på et tidspunkt også i Enrons finanssektion og erklærer sig skyldig i at have givet falske oplysninger til skattevæsenet. Hun kan vente sig en straf på nogle få måneder i fængsel. Det var parret magtpåliggende at få aftalen skruet sådan sammen, at de ikke var i fængsel på samme tid, så deres to børn hele tiden har en forælder hjemme.

Fastows udenomsretlige aftale er noget af et særsyn i den stribe af erhvervsskandaler, som har plaget USA de seneste par år. Enkelte tiltalte har gjort noget tilsvarende, men tendensen er at erklære sig uskyldig og forsøge at argumentere sin sag igennem.

Og alle de andre
Sådan gjorde f.eks. Frank Quattrone, den tidligere super-bankmand hos Credit Suisse First Boston under dot.com boblen.

Han kom for retten sidste år - for at have forhindret myndighedernes efterforskning - men blev ikke dømt. Juryens medlemmer kunne ikke blive enige, og anklagemyndigheden forbereder nu en ny retssag mod Quattrone. Martha Stewart, Amerikas førende ekspert på alt, der har med indretning og livsstil at gøre, har også indtil videre stået stejlt på, at hun er uskyldig i anklagerne mod hende for insiderhandel med aktier i ImClone, et bioteknologisk firma. Her er udvælgelsen af juryen lige begyndt.

Det hjælper dog ikke hendes strategi, at hendes gamle ven og direktør i ImClone, Sam Waksal, har måttet indkassere syv år bag tremmer for samme forseelse med ImClone aktier. Han er begyndt at aftjene dommen.

Andre af USAs skandalesager er også begyndt at rulle. Offentligheden har f.eks. kunnet forlyste sig med detaljer om den prangende livsstil, som ex-boss i industrikonglomeratet Tyco, førte. De er blevet fremlagt i retssagen i et forsøg på at bevise, at Dennis Kozlowski - og hans finansmakker Mark Swartz - lænsede firmaet for millioner af dollar. Begge erklærer, at alle beløb, de hev ud af firmaet, var godkendt, og at de ikke har begået noget ulovligt.

I næste måned starter retssagen mod tidligere direktør og grundlægger af HealthSouth, Richard Scrushy, som er tiltalt for at svindle med regnskaberne. Det samme gælder John Rigas fra Adelphia Communications, og sigtelserne omfatter også to af hans sønner. De hævder, at alt var godkendt af såvel firmaets juridiske eksperter og bestyrelsen.

Den største sag
Og endelig kan Amerika se frem til en af de allerstørste sager - den om telefirmaet WorldComs fald. Her har tidligere finansdirektør Scott Sullivan erklæret sig uskyldig i sagen om regnskabsfusk, mens flere af hans ex-medarbejdere har erkendt deres skyld. Sullivan har tidligere været i forhandlinger om en udenomsretlig aftale, men det blev ikke til noget, og hans retssag er nu fastsat til februar.

Om den så kan føre til, at WorldComs tidligere topboss, Bernie Ebbers, også vil få en sigtelse på halsen, vil vise sig. Indtil videre har Sullivan ikke »sunget« om sin gamle chef, som fastholder, at han intet vidste om de finansielle uregelmæssigheder i firmaet. Sullivan selv siger, at de var fuldt lovlige.

Det er muligt, det vil lykkes for de mange anklagede at få juryerne til at tro på deres uskyld. Men meget står på spil. USA har i øjeblikket ikke meget til overs for erhvervsfuskere, og dømmes de tiltalte skyldige, kan de formentlig vente barske straffe.