Enlig murer i affaldsklemme

Murer Jes Skovbjerg skal nu hvert år aflevere 5.200 kroner i affaldsgebyr.

Jes Skovbjerg fra Skovbjerg Murerforretning. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da han er ene mand i sit firma, betaler han per mand mere end ti gange så meget som et firma med 30 ansatte. Derfor skrev han et opråb til myndighederne.

Det er ikke rimeligt. Det er jo sådan nogle som os, landet skal leve af.«

Jes Skovbjerg fra den lille landsby Hedegård ved Give er en af Danmarks små erhvervsdrivende. Han har sin egen forretning, Skovbjerg Murerforretning, hvor han som eneste ansat nu skal betale 5.200 kroner om året for at bruge genbrugspladsen i Vejle Kommune.

Derfor satte han sig for nylig ned og skrev et brev til Vejle Kommune, Billund Kommune, Miljøstyrelsen og Konkurrencestyrelsen for at gøre opmærksom på de urimeligheder, der efter hans mening er i de nye affalds-gebyrer.

Mens Jes Skovbjerg med sit firma alene skal af med 5.200 kroner, slipper et firma med 30 ansatte i Vejle Kommune med at betale 10.300 kroner. Eller med andre tal slipper det større firma med at betale omkring 340 kroner per ansat mod Jes Skovbjergs 5.200 kroner. På den baggrund skrev han blandt andet følgende til myndighederne:

- Det er lidt ligesom under klimakonferencen. Dem, der skaber mest affald, tager mindst ansvar for det, og i dette tilfælde kan de gøre det med jeres fulde accept. Det kan efterhånden ikke betale sig at drive en lille virksomhed, når byrderne er så åbenlyst ulige fordelt. Ergo kan jeg overhovedet ikke acceptere dette konkurrenceforvridende gebyr...Offentlige gebyrer er ingen af os herrer over, og derfor bør de ikke være et konkurrenceparameter, hvilket, jeg synes, jeg tydeligt har bevist, at de er, lød opråbet fra Jes Skovbjerg blandt andet.

Selv om det nu er over en måned siden, han sendte brevet afsted, er det kun fra Konkurrencestyrelsen, han har fået svar på sin henvendelse. Herfra lyder meldingen, at det er Miljøstyrelsen, der alene har ansvaret for det nye gebyr.

Konkurrence på lige vilkår

For Jes Skovbjerg var det nye gebyr dråben, der fik ham til at henvende sig til myndighederne. I forvejen synes han, at han har det ekstremt svært. Hans kone er nemlig så psykisk ustabil, at hun de seneste otte måneder ikke har haft kontakt til børnene. Som en slags alenefar til to børn har han derfor i forvejen svært ved at få sin forretning til at køre rundt.

- Jeg har derfor kun haft en meget lille indtægt som murer, fordi jeg står alene med børnene, som jeg skal aflevere og hente, og jeg har også ekstremt mange sygedage. Derfor har jeg også i perioder været nødt til at låne penge af familie og venner, fortæller Jes Skovbjerg.

Alligevel forsøger han på normal vis at køre sit firma videre, som han oprettede i 2004. Men det nye gebyr nager ham hele tiden.

- Jeg synes, de små kommer til at bære en alt for stor del af byrden, og det er svært at forklare over for mine kunder. Lægger man en del af gebyret på deres regning, kan de jo ikke forstå det, for de har jo betalt for deres affald i forvejen. Jeg synes, gebyret skulle laves om, så vi konkurrerer på lige vilkår. Jeg ved godt, man siger, det vil være svært. Men hvis det skal være rimeligt, skal afgiften da pålægges varen, for så vil det altid være den, der i sidste ende forbruger varen, der kommer til at betale afgiften, mener den jyske murer.