Engelsk-tysk alliance i febrilsk forsøg på at stoppe salg af Opel

General Motors prøver at sælge Opel, der længe har kørt med underskud. Britiske og tyske politikere prøver at forhindre salget i frygt for tab af arbejdspladser.

The logo of German car maker Opel is pictured in Lille, northern France, on February 15, 2017. French carmaker PSA said on February 14 it was thinking about taking over Opel and Vauxhall, loss-ridden European subsidiaries of US auto giant General Motors. PSA, which groups the Peugeot, Citroen and DS brands, "is exploring the possibility of acquiring Opel and Vauxhall", a company spokesman told AFP. / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE HUGUEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidst General Motors trak et overskud ud af deres europæiske aktiver var i 1999. Derfor prøver de lige nu at sælge Opel til PSA Group, der står bag Peugeot og Citroen. Men det får det til at løbe koldt ned ad ryggen hos arbejdere og politikere i Tyskland. Opel har nemlig 19.000 ansatte i Tyskland.

Men det er ikke kun i Tyskland, man kæmper imod salget. General Motors ejer nemlig også det engelske bilmærke Vauxhall, der hører ind under Opel. Hos Vauxhall i England er der 4.500 ansatte. Og her er også modstand.


Ifølge The Guardian har General Motors tabt 15 milliarder dollar siden 2000 på det europæiske marked, og det er blandt andet derfor, de nu vil sælge deres aktiver.

Og torsdag morgen rejste den britiske erhvervsminister, Greg Clark, så til Paris for at holde møder med den franske regering og folk fra den franske bilindustri. Blandt andet mødtes han med den franske industriminister, Christophe Siruque og bestyrelsesmedlemmer fra PSA Group. Det er anden gang Greg Clark rejser til Frankrig for at drøfte bilindustrien. Første gang var umiddelbart efter afstemningen om Brexit. Det skriver Bloomberg.

Begge gange har formålet være at holde britiske arbejdspladser i bilindustrien i England.

Samtidig har General Motors ifølge talsmænd fra både Tyskland og England prøvet at berolige begge lande om, at fabrikker ikke vil lukke i lige så stor stil som frygtet, skriver Automotive News Europe.

Men ifølge samme medie har to kilder fra PSA Group sagt til Reuters, at der er planer om fra fransk side om både at lukke fabrikker og skære arbejdspladser i hovedsageligt England.

Samtidig skriver Reuters, at Greg Clark er blevet forsikret, at General Motors ingen planer om at nedlægge fabrikker i England.

I Tyskland forventer man et salg. Ifølge Reuters har den tyske økonomiminister, Brigitte Zypries, udtalt, at »hun forventer, at det kommer til at ske.«

Samtidig udtaler hun, at den tyske regering gør »alt, hvad vi kan« for at beholde de tyske Opel-fabrikker i landet.

Ifølge Bloomberg sker lukningen af de engelske fabrikker muligvis som følge af Storbritanniens udtrædelse af EU.