Energitilsyn trækker stikket ud på NESA

Elselskabet NESA er begyndt at gardere sig mod dårlige betalere. Men metoden bliver forkastet af Energitilsynet.Elgigant står fast

Læs mere
Fold sammen
Energitilsynet har i en klokkeklar afgørelse forkastet NESAs praksis for opkrævning af depositum hos private kunder. I efteråret begyndte NESA for alvor at håndhæve sin betalingsprocedure over for dårlige eller og mulige dårlige betalere.

NESA begyndte at opkræve et depositum svarende til tre til fem måneders elforbrug hvis:

* en kunde har modtaget mere end to rykkere inden for de sidste 12 måneder, eller

* kunden er registreret i RKI, eller

* kunden ikke er registreret i CPR-registret på adressen.

Betaler kunden ikke det depositum, NESA forlanger, vil der simpelthen blive lukket for strømmen.

»Eventuelle følger af en sådan afbrydelse af elleveringen er NESA udvedkommende,« hedder det kort og kontant i selskabets almindelige betingelser for ellevering.

Det medførte en storm på Energitilsynet fra utilfredse kunder.

Energitilsynet har nu fastslået, at kravet om »mere end to« rykkere ikke kan accepteres. Der skal, umiddelbart inden der kræves depositum, være sket gentagne væsentlige overskridelser af betalingsfristelserne.

Reglen om, at en registrering i RKI i sig selv kan udløse depositum, bliver også forkastet. Her mener tilsynet, at man ud over at være registreret i RKI, gentagne gange skal have betalt for sent til NESA.

NESAs krav om depositum, hvis man ikke er registreret i CPR-registret på adressen, bliver klart afvist. Blandt andet med henvisning til, at sommerhusejere ikke er registreret på adressen i CPR.