Energiselskaber skal betale 1,2 milliarder kroner til danskerne

For første gang sættes der nu tal på det beløb, som energiselskaberne med ekstraordinær profit skal betale tilbage til danskerne.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) sætter nu tal på det beløb, som energiselskaberne skal betale til statskassen af deres ekstraordinære profit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været længe undervejs – og skulle faktisk have været klar for knap to måneder siden.

Men nu fremlægger skatteminister Jeppe Bruus (S), hvordan og hvor meget regeringen vil indkræve fra energiselskaber, der har haft ekstraordinær profit som følge af energikrisen, skriver Finans.

»Samlet set vil der i 2023 være et provenu på 1,2 milliarder kroner. De penge vil vi føre tilbage til forbrugerne i forbindelse med de forestående forhandlinger om inflationshjælp,« siger Jeppe Bruus til Finans.

I efteråret besluttede EU, at medlemslandene senest 1. december 2022 skulle implementere regulering af de energiselskaber, som har opnået en ekstraordinær profit udløst af krigen i Ukraine. Men på grund af den lange regeringsdannelse er det først nu, at Skatteministeren kan fremlægge regnestykket.

Indkrævningen er delt op i to dele.

Den ene del er en særskat på danske virksomheder inden for olie og gas, der forventes at indbringe 800 millioner kroner til statskassen. Den anden del er et loft på indtægterne fra strøm primært fra vedvarende energikilder i Danmark, der forventes at indbringe 400 millioner kroner til staten.

Beløbet er væsentligt lavere, end hvad mange forventede i efteråret, hvor energipriserne var højere. Her var der i Danmark tale om tocifrede milliardbeløb.

»Der er et stykke vej til de tal, der florerede i efteråret. Det medgiver jeg gerne,« siger Jeppe Bruus til Finans.

Det er endnu ikke forhandlet på plads, hvilke grupper af danskere der vil få del i pengene.