Endnu en kinesisk rigmand er forsvundet fra jordens overflade

Zhou Chengijan, nr. 65 på listen over de rigeste i Kina og direktør for tøjmærket Metersbonwe, er den seneste i rækken af rigmænd, der er forsvundet i Kina.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Kina må medarbejdere og kolleger i Metersbonwe i øjeblikket spejde både langt og forgæves efter deres øverste chef, bestyrelsesformand og stifter, Zhou Chengijan.

Ingen har hørt fra den 50-årig forretningsmand de seneste dage, og torsdag suspenderede Metersbonwe sine aktier på Shenzhen-børsen og frigav samtidig en meddelse, hvoraf det fremgik, at tøjvirksomheden i øjeblikket undersøger forlydender om, at Zhou Chengjian skulle være blevet hentet af politiet, skriver Financial Times.

I så fald vil han være den seneste i rækken af kinesiske milliardærer, der er kommet i myndighedernes søgelys i forbindelse med en omfattende anti-korruptionskampagne, det kinesiske styre har iværksat. Tilbage i december var det Guo Guangchang, en af Kinas rigeste mænd, der ligeledes forsvandt fra den ene dag til anden, inden han pludselig dukkede op igen med den forklaring, at han havde bistået myndighederne i en efterforskning.

Den øverste leder i Kina, Xi Jinping, satte kort efter sin indtræden for tre år siden gang i en gigantisk kampagne, der skulle gøre op med den udbredte og omfattende korruption, der præger alle lag i det kinesiske samfund, og som ifølge iagttagere hvert år afholder udenlandske investorer fra at engagere sig i kinesiske virksomheder med milliardtab til følge.

I første omgang var øjnene rettet mod embedsmænd og politikere, men de seneste år har myndighederne i stadig stigende grad rettet øjnene mod det private erhvervsliv.

Foruden Zhou Chengjian og Guo Guangchang er også Kim Fung, formanden for et af Kinas største børsmæglerselskaber, tidligere forsvundet under lignende omstændigheder, mens den dengang mægtige rigmand, Liu Han, i 2013 ligeledes blevet arresteret.

Zhou Chengijan er en kendt figur i det kinesiske erhversliv og indtog sidste år en 65. plads på iHuruns opgørelse over rige personer i Kina, skriver Financial Times. Chengijan stiftede selv som ung Meterbonswe, der er vokset sig til at blive et populært og udbredt tøjmærke, der udmærker sig ved at være en kende billigere end H&M.

Metersbonwe oplyser i en meddelelse, at man heller ikke har haft held til at få hold på en Tu Ke, der er sekretær i virksomhedens bestyrelse, og han menes ligeledes tilbageholdt af myndighederne.