Endelig sin egen herre

Karriereskift. Michael Ring, ejer og leder af designvirksomheden Stelton, skulle med egne ord dolkes i ryggen og sparkes ud af en direktørstilling, før han turde tage chancen og forfølge sin mangeårige drøm om at blive selvstændig.

Man fornemmer det straks, når Michael Ring tager imod i Steltons lokaler i et pakhus fra 1734 på Christianshavn. Han er stolt over og glad for virksomheden, som han overtog for knap tre år siden. Glad fordi Stelton under hans ejerskab har vendt underskud til overskud og nu har to- og trecifrede vækstrater. Glad fordi virksomheden er internationalt anerkendt og høster masser af priser for produkternes design. Og så er Michael Ring ikke mindst glad, fordi Stelton er hans.

Den nu 47-årige Stelton-ejer og -direktør realiserede med overtagelsen af den hæderkronede, men skrantende designvirksomhed i 2004 en livslang drøm om at eje og lede sin egen virksomhed. Efter 25 år som lønmodtager blev Michael Ring endelig sin egen herre.

Optakten til det store skift i Michael Rings karriere, som startede i 1979 med en trainee-stilling i ØK og siden gav ham en række direktørstillinger i danske og udenlandske virksomheder, var den dramatiske afslutning på det, der ser ud til at blive hans sidste job som direktør i en virksomhed ejet af andre.

Kærkommen pauseMichael Ring blev med egne ord dolket i ryggen og sparket væk fra posten som administrerende direktør for smykke- og urvirksomheden Georg Jensen i 2003.

Trods pæne resultater blev han fyret, og det chokerede den erfarne forretningsmand voldsomt. I dag betragter han episoden som en uventet, men kærkommen lejlighed til at tænke over og ændre sin karriere.

- Når man på den måde ryger i gulvet af et slag under bæltestedet, kan man blive liggende eller rejse sig op og tænke over, hvad man vil med livet. Fyringen gjorde afsindig ondt, men gav mig også en kærkommen pause til at finde ud af, at det var da, jeg skulle realisere min drøm om at eje og lede min egen virksomhed, siger Michael Ring i sit kontor på fjerde sal med udsigt til Christianshavns kanaler.

I de foregående år havde tanken om at blive ejerleder været holdt nede af Rings succes i erhvervslivet.

Det ene spændende direktørjob tog det andet, og derfor var appetitten på at risikere familiens opsparing på en risikofyldt virksomhedsovertagelse ikke så stor. Men fyringen fra Georg Jensen ændrede den situation. Via sit store netværk var Michael Ring klar over, at Steltons stifter Peter Holmblad var på udkig efter en ny ejer til sit dengang kriseramte livsværk.

De to, der begge dyrker sejlsport i fritiden, klikkede godt sammen, og Ring overtog Stelton i marts 2004 med Holmblad som mindretalsaktionær. Ti måneder senere var virksomhedens voksende underskud vendt til et lille overskud takket være Michael Rings hestekur af en redningsplan.

Steltons sortiment blev renset for tabsgivende produkter, og omkring hver fjerde medarbejder blev fyret. Produktionen blev effektiviseret, flere underleverandører blev taget i brug, og investeringerne i produktudvikling og markedsføring blev forøget.

- Jeg så et potentiale i Stelton trods den dårlige økonomi og satsede på, at jeg kunne forløse det. Man skal tage chancer her i livet. No guts, no glory, ræsonnerer Michael Kring.

Enorm tilfredsstillelseOverskuddet i 2004 blev fulgt op af endnu bedre resultater i 2005, hvor Stelton havde et overskud før skat på 1,5 mio. kr. efter et bruttoresultat på 42,1 mio. kr.

Det endnu ikke godkendte 2006-regnskab vil ifølge Michael Ring vise to- og trecifret relativ vækst i henholdsvis bruttoresultat og overskud før skat.

Dermed har Ring igen vendt udviklingen i et tabsgivende selskab, men denne gang er noget helt særligt. Nu er det hans egen virksomhed, han styrer fremad, og det giver ham en enorm tilfredsstillelse.

- Det er en meget større glæde at se tingene lykkes her, end det var at skabe resultater i andres virksomheder. Jeg føler en helt anden stolthed i dag. Jeg levede mig dybt ind i de virksomheder, jeg tidligere har ledet, men følelsen er meget bedre, når du lykkes med noget, du selv ejer, konstaterer Michael Ring.