Endelig fik Spanien en regering

Efter 10 måneders politisk dødvande har Spanien endelig fået en ny regering.

Foto: POOL. Arkivfoto. Efter 10 måneders politisk dødvande har Spanien endelig fået en ny regering.
Læs mere
Fold sammen

Landets konservative premierminister, Mariano Rajoy, præsenterede torsdag de 13 medlemmer af sin nye regering.

Rajoy og hans ministre skal omgående trække i arbejdstøjet og komme i gang med budgettet for 2017.

Det arbejde har ligget stille i de 10 måneder, Spanien ikke har haft en regering.

En budgetaftale kræver samarbejde på tværs af partigrænser. Men hverken socialistpartiet PSOE eller venstrepartiet Podemos ventes at acceptere alt for mange nedskæringer.

Luis de Guindos bliver på den tunge post som økonomiminister. Dermed får han ansvar for at sikre en fortsat økonomisk fremgang for Spanien, der var hårdt ramt af finanskrisen for få år siden.

Soraya Saenz de Santamaria beholder posten som vicepremierminister. Alfonso Dastis får posten som udenrigsminister i stedet for José Manuel Garcia Margallo.

Lørdag fik Rajoy grønt lys fra parlamentet til at danne en mindretalsregering. Den har opbakning fra 170 af de 350 medlemmer i det spanske parlament.

Politiske eksperter har på forhånd spået, at Rajoys nye regering vil få en vanskelig tid.

Hidtil har PP og det socialistiske oppositionsparti PSOE på skift haft flertal og dannet regering. Men ved valget i december kom der ikke noget klart flertal.

I stedet opstod en dyb politisk krise, der ikke blev løst ved et nyt valg i juni.

Rajoy har siden 2011, da han kom til magten, givet socialisterne skylden for, at Spanien kom i en meget stor krise under finanskrisen i 2008.

I Rajoys første periode var Spanien fortsat i recession. Nu er der en begyndende økonomisk vækst, men arbejdsløsheden er stadig høj - næsten 19 procent.