En...to... seks millioner kan blive fyret i Kina

Det kinesiske kommunistparti kan blive tvunget til at afskedige op mod seks millioner statsansatte medarbejdere i et forsøg på at bremse en overophedning i industrien, der har produceret i overmål de seneste år.

Millioner af arbejdere i kulindustrien kan forvente en fyreseddel i løbet af de kommende år. Fold sammen
Læs mere
Foto: WU HONG

Det er ikke små tal, der bliver jongleret med, når det kinesiske kommunistparti skal hitte en måde at tilpasse landets velvoksne industri til den globale efterspørgsel.

Tidligere på ugen forlød det, at den kinesiske regering regner med 1,8 millioner fyringer i landets kul- og stålsektor, der er hårdt presset af en lav efterspørgsel fra omverden.


Det skøn kan dog have vist sig at være for konservativt. Nyhedsbureauet Reuters citerer flere kilder tæt på regeringen for, at man i virkeligheden sigter efter at afskedige op mod 5-6 millioner medarbejdere i løbet af de næste to-tre år som en del af den omfattende transformation, den kinesiske økonomi er ved at undergå.

Kinas voldsomme vækst det seneste årti har beroet på en eksplosiv udvinling indenfor tung industri, hvor landets kul- og stålværker har erobret stadig mere af verdensmarkedet og sikret millioner af job til kineserne. Det seneste år har produktionen dog ikke stået mål med efterspørgslen, og den kinesiske premierminister, Li Keqiang, har gentagne gange slået fast, at der er behov for at forvandle mange af industriarbejdspladserne til jobs indenfor viden- og servicebranchen.

I de seneste år har stadig flere industrivirksomheder haft karakter af en »zombie-tilstand«, der refererer til det stadie, hvor produktionen mere eller mindre stoppes, men hvor medarbejdere fortsætter med at møde på arbejde.

Da størstedelen af landets kul- og stålværker er statsejede har det efterladt regeringen med den hovedpine at skulle lede an i transformationen, og første skridt bliver med al sandsynlighed at sende millioner af kinesere ud i arbejdsløshedens uvished.

Traditionelt er det kinesiske styre dog pinlig opmærksom på de uroligheder, de slags øvelser kan medføre, og af samme grund budgetterer man ifølge Reuters med en redningspakke til godt 23 milliarder dollars, der skal hjælpe de mange arbejdsløse.

Udover stål- og kulindustrien ventes det også, at man vil sænke produktionen af cement og glas, skriver Reuters.