En trofast sekundant

Kim Graugaard debuterer som topforhandler ved dette års overenskomstforhandlinger. Resultatet kan blive afgørende for hans fremtidige karriere i Dansk Industri.

42-årige Kim Graugaard betegnes som meget handlekraftig og resultatorienteret. <br>Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
42-årige Kim Graugaard indtog pladsen ved siden af DIs adm. direktør Hans Skov Christensen, da overenskomstforhandlingerne for 2004 i går blev skudt i gang i Industriens Hus.

Og selv om de færreste bryder sig om en kronprinsetitel, er det svært at komme uden om betegnelsen, når det gælder Kim Graugaard.

Som Hans Skov Christensens sekundant ved forhandlingerne og direktør for tunge ansvarsområder som overenskomster, ansættelsesforhold og erhvervsøkonomisk analyse er han pt. det mest oplagte bud på en efterfølger til Hans Skov Christensen, når han engang beslutter sig for at gå af.

»Der er ingen tvivl om, at det meget let kan blive Kim Graugaard, der overtager posten. Men det er aldrig sjovt, at blive udnævnt til kronprins i et demokratisk system. Det er der mange, som ikke har overlevet, og Dansk Industri er en organisation med skarpe bestyrelsesmedlemmer, så de vil selvfølgelig kigge sig godt for,« siger Jørgen Elikofer, der er sekretariatschef i Dansk Metal.

Løber aldrig fra aftaler
Som repræsentant for CO-industri har Jørgen Elikofer flere gange siddet over for Kim Graugaard og forhandlet aftaler hjem om energi-, miljø-, og erhvervspolitik.

»Han er fuldstændig regulær og løber aldrig fra en aftale. Men han er ikke let at lave en aftale med. Han er lang i spyttet og kan tale meget længe om en sag. Vil man flytte ham, er det virkelig nødvendigt, at have argumenterne i orden,« siger Jørgen Elikofer. Når det gælder miljø og industriregulering har det været Kim Graugaards opgave, at varetage DIs interesser over for Miljøministeriet.

Her har han haft et tæt samarbejde med departementschef Leo Larsen.

»Kim er en af de organisationsrepræsentanter, jeg har sat allermest pris på at samarbejde med.

Han besidder den sjældne egenskab, at han på samme tid er i stand til at varetage industriens interesser og se samfundets behov som hele,« siger Leo Larsen.

Han betegner Kim Graugaard som meget handlekraftig og resultatorienteret. En reflekterende type, der ikke vader ind i folk med træsko på. Men som er i besiddelse af en betydelig lune og humor, når man lærer ham at kende.

Ambitiøs
Kim Graugaard startede sin karriere i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), men Hans Skov Christensen hev ham med over i Dansk Industri kun et år efter, at organisationen blev dannet i 1992.

Hele vejen rundt er karakteristikken af Kim Graugaard, at han er en analytisk begavelse ud over det sædvanlige, som både er ekstremt flittig og som tænker taktisk.

Men mindre milde tunger hævder også, at han er en mand, der først og fremmest drives af sine ambitioner. Hans kemi passer godt sammen med Hans Skov Christensens, men det er ikke den eneste grund til, at han er en ønskeprotegé.

»Kim er en trofast soldat. Ham kan du som chef sætte til de mest ubehagelige ting, for han løser altid de opgaver, han får. Men det virker ikke altid som om han har hjertet med,« siger en højtplaceret kilde blandt arbejdsgiverne.

Dansk Varmblod
Kim Graugaard er »meget til internt brug«, som Jørgen Elikofer udtrykker det. Han er hverken interesseret i rampelyset eller for den sags skyld portrætter af ham selv i avisen.

Men som topforhandler ved overenskomsterne vil der i de kommende måneder være mere fokus på Kim Graugaards person end nogensinde før.

Han siger selv, at målet er at sikre medlemsvirksomhederne et omkostningsgrundlag og en fleksibilitet, så de kan øge deres konkurrenceevne.

Privatlivet er »privat«. Kim Graugaard er ikke typen, der starter arbejdsdagen med at underholde om weekendens oplevelser. Men hvis han gjorde ville historierne med sikkerhed handle om dansk varmblod. Kim Graugaard bor nemlig på landet på Lolland, hvor han sammen med sin kone har tre heste af racen Dansk Varmblod.

»Jeg har valgt at sige, at ved siden af arbejdet er der plads til en fritidsinteresse, og det er ridning. Det foregår mest i weekenderne, men hvis jeg endelig vil ud og ride i hverdagen, foregår det indendørs i en ridehal.« siger Kim Graugaard.