En tredjedel af de små og mellemstore virksomheder er hårdt pressede af elprisen

Rigtig mange virksomheder er bekymrede for økonomien på grund af den tårnhøje elpris. Derfor venter mange et dårligere regnskabsår end i 2021.

Min Købmand i Hvidovre og butikschef Esat Coban kæmper ligesom mange andre for overlevelsen på grund af de høje elpriser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Øe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver tredje lille eller mellemstore virksomhed oplever, at elprisen presser virksomhedens økonomi i »meget høj« eller »høj grad«.

Det viser en ny medlemsundersøgelse fra de små og mellemstore virksomheders interesseorganisation, smvDanmark, på baggrund af svar fra 1.080 virksomheder.

39 procent svarer, at elpriserne presser økonomien »i nogen grad«.

Konsekvensen er, at omkring hver sjette virksomhed har nedsat produktionen for at imødegå de stigende energipriser.

Det drejer sig typisk om tiltag som at indføre lukkedage, indskrænke åbningstid, nedsætte produktionskapacitet og lignende, skriver smvDanmark i forbindelse med undersøgelsen:

»Det er ganske drastisk, at man må begrænse sig, fordi det ikke kan betale sig at drive sin normale forretning,« lyder det desuden.

SmvDanmark har også spurgt ind til virksomhedernes forventninger til årets resultat sammenlignet med sidste år. Også her har elpriserne stor betydning.

60 procent af de virksomheder, der har angivet, at de er udfordret af høje energipriser, venter således et dårligere resultat end i 2021. Det gælder kun for 33 procent af dem, der har svaret, at de ikke er udfordret af høje energipriser.

Hjælp på vej?

Berlingske har beskrevet, hvordan de høje energipriser i særlig grad presser landets små og mellemstore virksomheder. Især mange købmænd risikerer at skulle dreje nøglen om, hvis ikke der kommer hjælp, eller situationen forbedres.

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, mener dog ikke, at staten bør bruge penge på at holde hånden under danske virksomheder.

Og i et stort interview med Berlingske slog erhvervsminister Simon Kollerup (S) tirsdag fast, at en udsættelse af elregningen er »omdrejningspunktet« for forhandlingerne.

Dermed ser der altså ikke ud til at lande store hjælpepakker som under coronakrisen til de forhandlinger, der lige nu foregår mellem Folketingets partier.

Det skyldes, som erhvervsministeren påpeger, at det kun vil forværre inflationen at sende flere ufinansierede penge ud i samfundet.