En svær fødsel

En barselsfond splitter både arbejdsgivere, lønmodtagere og politiske partier på tværs. Det er uvist om og hvornår, der kommer en central fond.

Læs mere
Fold sammen
Nyhedsanalyse

Det bliver en svær fødsel.

Men politikerne på Christiansborg må nok indse, at de skal bringe en central barselsfond til verden, hvis den nogensinde skal se dagens lys.

En barselsfond skaber imidlertid splid mellem mænd og kvinder internt i de borgerlige partier. Derfor ser de helst, at arbejdsmarkedets parter løser problemet.

Et tilbud, som både lønmodtagere og arbejdsgivere normalt ville tage imod med kyshånd. Udfra en betragtning om, at de nok skal ordne forholdene på det danske arbejdsmarked, og at politikerne skal holde grabberne for sig selv.

Problemet er bare, at arbejdsmarkedets parter ikke er i stand til at levere varen.Både i LO og DA opstår der familieskænderier mellem de mande- og kvindetunge områder, når talen falder på en barselsfond.

For nok er man to om at lave et barn, men det betyder ikke, at særlig mange af de mandetunge områder synes, de skal arbejde for en solidarisk finansiering af den barselsorlov, som kvinderne tager hovedparten af.

Hos arbejdsgiverne er det kun Dansk Handel og Service og en række mindre arbejdsgiverforeninger, som ønsker en central barselsfond. Og de bliver ikke bakket op af DA.

Hos lønmodtagerne derimod, har LO erklæret sig som tilhængere af en barselsfond. Men når forbundene slippes løs til de decentrale overenskomstforhandlinger er det langt fra alle, der sætter en barselsfond på ønskesedlen.

Mange forbund er bange for, at de kommer til at betale for en barselsfond ved overenskomstforhandlingerne. Det vil de ikke, fordi det drejer sig om en omfordeling af udgifter mellem arbejdsgiverne. Omregnet til kroner og øre får LO-arbejderen ikke mere ud af en sådan ordning.

Alligevel er arbejdsgiverne bange for, at det bliver konsekvensen.Hvis arbejdsgiverne deles om udgifterne til barsel, er smerten for den enkelte virksomhedsejer mindre, når en kvindelig medarbejder bliver gravid. Og så bliver det lettere for lønmodtagerne, at få indført fuld løn under hele orloven, frygter arbejdsgiverne

Kravet om fuld løn under barsel presser sig især på efter at politikerne udvidede barselsorloven til et år.

Det samme gælder problemet med at unge kvinder fravælges til job, alene på grund af deres køn og alder.

Politikerne havde gerne tørret det problem af på arbejdsmarkedets parter.

Men det ser ud til, at de selv hænger på det.