En stræber med åbne kort

FiberVisions A/S’ danske direktør Helle Vingolf involverer de ansatte så meget i virksomhedens mål, at hun skriver månedsblad til dem og spørger dem til råds.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stod det til 40-årige Helle Vingolf var der noget kortere mellem de gange, hvor hun går rundt i produktionen for at fornemme, hvordan det går. Og hvor kemiingeniør-uddannelsen kommer op i hende og hun trykker på nogle knapper eller spørger »Er du sikker på, at luften står rigtigt?«

Men Varde-afdelingen af fiberfabrikken FiberVisions A/S, som desuden er placeret i Suzhou i Kina og i Georgia i USA, har med Helle Vingolf fået sig en så engageret direktør, at det kan være svært at rive tid ud til de rundture blandt maskinerne, hun ellers værdsætter så meget.

Hun må nøjes med at gøre det indimellem, og når hun så endelig står blandt maskinerne med de lange, lange hvide baner fibertråde, som skal blive til blandt andet bleer og trusseindlæg, kan hun tænke tilbage på dengang, hun traf det valg, der skulle blive skelsættende for hendes karriere:

- Jeg arbejdede i procesteknisk afdeling, da jeg en dag i 2000 blev spurgt, om jeg ville være produktionschef for de 175 timelønnede ansatte. Dér skulle jeg gøre noget vigtigt op med mig selv: Ville jeg overhovedet være leder, eller ville jeg hellere fortsætte med at have hænderne nede i produktionen? Jeg kunne jo også godt lide at være tæt på produktudviklingen, siger Helle Vingolf.

Hun endte med at vælge nummer ét, og det skulle vise sig at være helt rigtigt, for siden har den varme og imødekommende, ambitiøse og målrettede kvinde med opvækst på Struer-egnen foldet sig ud som en talentfuld leder for hvert skridt op ad karrierestigen. På én gang en benhård forhandler, der har fået de amerikanske ejere til at putte penge i indtil flere udvidelser af den ellers løntunge, danske filial. Og samtidig en åben og nærværende chef, der ikke bare ønsker sig høj arbejdsmoral, men også indflydelse og medansvar fra sine medarbejdere.

Meget læst brev- Jeg vægter åbenhed højt. Jeg kan ikke med, at der opstår nervøsitet, utilfredshed eller rygter, fordi ledelsen holder kortene tæt. Medarbejderne skal vide det hurtigst muligt, hvis vi for eksempel har mistet en stor kunde og kommer til at stå med ledig kapacitet og dermed et hul, der skal lukkes, i en periode, siger Helle Vingolf.

På grund af fabrikkens seksholdsskifte er det svært at samle alle ansatte på én gang, og derfor har hun valgt at skrive et månedsbrev, hvor hun kommer omkring de vigtigste nyheder. Nye sikkerhedstiltag, nye kunder, ordrebunkens størrelse og mål for effektiviteten og produktiviteten.

- Alle påstår, at det er det mest læste nyhedsbrev, og det viser mig, at medarbejderne er engagerede i deres arbejdsplads. Mange er også meget villige til at komme med input. Skriver jeg for eksempel om en fejl, vi har rettet i produktionen, kan det være, at en operatør skriver tilbage, at de stadig oplever fejlen, og at man måske skulle gøre det og det. Den slags er guld værd for en direktør. At de ansatte også gerne vil forbedre tingene, siger Helle Vingolf.

Hun kom til FiberVisions i 1995, da hun havde færdiggjort uddannelsen til kemiingeniør i 1992 og arbejdet tre år på Esbjerg Kemi med drift og logistik. Oprindelig havde unge Helle drømt om at bruge sin grundighed på at blive dyrlæge, men en erhvervspraktik med dyrene fik hende på andre tanker. Det var alligevel ikke dét. Så hellere ingeniørverdenen, der udfordrede hendes evne til systematik, idéudvikling og – frem for alt – vækst.

På fem år bevægede hun sig fra en stilling i teknisk kundeservice til at være produktionschef. Fire år senere, i 2004, begyndte hun at føle, det gik lidt for trægt med at komme højere op. Den daværende fabrikschef meldte ikke ud, hvordan hans fremtidsplaner så ud, så da Helle Vingolf fik mulighed for et job som produktionschef på Hjem-Is på Esbjerg havn, slog hun til.

Syv fyringsrunderIsproduktion var noget andet end den fiberproduktion, hun kendte så godt, men Helle Vingolf greb det an med gå-på-mod og ydmyghed – og hendes sædvanlige tilgang gennem folkene på gulvet:

- I begyndelsen gik jeg meget rundt ude i produktionen og spurgte arbejderne til råds om, hvordan tingene kunne gøres bedre. For nogle var det meget nyt. Jeg kan huske, at jeg indkaldte pakkepigerne til et møde, og de blev vildt bange. De troede, de skulle fyres, men jeg ville bare høre dem, hvordan vi måske kunne gøre nogle ting mere smart, og så blev de helt lettede. Det er helt vildt, så gode ambassadører man får, når man involverer medarbejderne, siger Helle Vingolf.

Knap havde hun dog påbegyndt sine indsatsområder på Hjem-Is, før hun blev ringet op af FiberVisions. De ville høre, om hun ville komme tilbage og få posten som fabrikschef, med lovning på at blive direktør når den nuværende gik af året efter. Det var ikke den lykkeligste tid i FiberVisions’ historie, for i perioden mellem 2004 og 2006 var virksomheden igennem syv fyringsrunder, og Helle Vingolf tænkte sig godt om.

- Der var ikke nogen god stemning på FiberVisions på det tidspunkt, men jeg øjnede en karrieremulighed, som jeg sandsynligvis ikke ville få de næste mange år på Hjem-Is. Derfor vendte jeg tilbage, og jeg har ikke fortrudt, siger hun.

At tælle til tiI FiberVisions globale ledergruppe, som mødes engang om måneden, er hun den ene af to kvinder blandt 11 mænd, men den danske direktørs køn gør hende bestemt ikke til nogen forsigtig eller blid modpol i det mandlige selskab. Tværtimod.

- Jeg er meget direkte, og nogle gange skulle jeg måske være mindre direkte. I den globale ledergruppe sidder der flest amerikanere fra Sydstaterne, og der er man altså meget hensynsfuld og høflig og pakker nok tingene lidt ind. Det gør vi jo ikke i Danmark, så nogle gange må jeg lige tælle til ti indeni under mødet. Der har da også været møder, hvor jeg er blevet ringet op inden et af de globale møder og har fået at vide 'Helle, du ved, at dén og dén kunde har dét resultat. Vil du ikke godt lade være med at nævne det?', fortæller Helle Vingolf med et smil.

Nogle gange får hun bare ikke talt til ti eller bidt sig i tungen:

- En dag kritiserede jeg salgsdirektørens manglede fokus på at få vores fabrik i Danmark til at være udsolgt. Kritikken var reel nok, synes jeg, men salgsdirektøren blev stødt, kunne jeg mærke. Men jeg har det selv sådan med min ledergruppe, at alle skal performe. Tingene skal på bordet, og jeg synes ikke, vi har råd til at have folk ansat, der ikke gør deres arbejde ordentligt, siger Helle Vingolf.

Spinning klokken 6.15Tre hverdage om ugen står hun op så tidligt om morgenen, at hendes mand og børn endnu ligger under dynen, for klokken 6.15 begynder den spinningtime, som er kilden til hendes energi.

Selv om hende mand praktisk nok er skolelærer og gladeligt tager sig af sønnerne på 11 og otte år og alt husarbejde på nær vasketøjet, så Helle Vingolf kan arbejde meget, er der alligevel et familieliv, hun også gerne vil være frisk til. Sporten giver hende overskud. Også til de mange samtaler med medarbejderne, som kom bag på hende, da hun blev chef første gang:

- Folk kommer med virkelig mange ting. Alt fra forespørgsler om ferie til personlige problemer. Her vil jeg jo også gerne være en god chef, men det har været en læreproces, for dét er nok en af mine mindre stærke sider. Jeg kan være utålmodig og kan godt tage mig selv i at tænke 'så tag dig dog sammen', hvis jeg står over for sådan et menneske, siger hun.

Konkurrencemennesket Helle Vingolf nyder, at FiberVisions siden midten af 90’erne har været ejet af den amerikanske kapitalfond Snow Phipps Group i New York. Den tidligere ejer brugte bare virksomheden som cash cow, men amerikanerne vil godt investere, hvis der kan argumenteres rigtigt for det.

Den slags udfordringer tænder Helle Vingolf, som havde held med at lave så gennemarbejdet og tidligt et projekt, at virksomheden i Varde blev tildelt to ønskede udvidelser.

Hun kan også godt lide de stramme krav til hurtig afrapportering. Tre dage har økonomiafdelingen til at få månedens resultater skippet af sted til USA, hver gang en måned er afsluttet. Det giver det tempo og krav til forbedringer, som Helle Vingolf ser som hele livsnerven i at have et job.

Derfor har hun da heller ikke lænet sig tilbage i jobbet som direktør for FiberVisions i Varde. Nej, for der findes jo en post over det.

- Jeg mangler stadig den dag, hvor jeg også er ansvarlig for salget. Jeg glæder mig, til den dag kommer, siger Helle Vingolf.

Smilende, men målrettet.

Også på erhvervbladet.dk Download gratis erhvervsbøger

Find et nyt lokale til dit firma her

Lej et overskydende lokale ud her

Find et nyt erhvervskøretøj her Læs ErhvervsBladet.dks ansvarfraskrivelse nederst på siden

Powered by DisqusErhvervsBladet.dk forbeholder sig ret til, men er ikke forpligtet til, at redigere eller fjerne kommentarer fra debatter, der er:

- i strid med gældende lovgivning
- racistiske eller injurierende
- skrevet i en grov tone
- udleverer personlige oplysninger

Ved at kommentere accepterer du, at ErhvervsBladet.dk herefter frit og fremover kan offentliggøre dit indhold i ErhvervsBladet.dk, på www.erhvervsbladet.dk.dk eller andre platforme og medier, som drives af Berlingske Media.