En rigtig finansiel møgstart på det nye år

De internationale aktiemarkeder er begyndt det nye år med nedtur, kraftigt ført an af Kina, der to gange i denne uge, har måttet suspendere aktiehandelen. Og olieprisen nåede torsdag det laveste niveau i 12 år til skade for mange store virksomheder og de olieproducerende lande.

Foto: YUYA SHINO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storspekulanten George Soros, der i disse dage deltager i et økonomisk forum i Sri Lankas hovedstad Colombo, erklærede torsdag morgen, at de globale finansielle markeder står over for en krise på niveau med den, der blev udløst i 2008, og som satte økonomien i stå over hele verden, og han råder ifølge Bloomberg investorer til at være meget forsigtige.

Torsdag morgen dansk tid måtte handlen med kinesiske aktier standses for anden gang i denne uge, fordi det toneangivende kinesiske aktieindeks var faldet med mere end syv pct.

Mandag var det var især dårlige nyheder i Kinas fremstillingssektor og et uventet fald i den såkaldte PMI-indikator, der fik bægeret til at flyde over på markederne og de kinesiske aktier til at styrtdykke.

I dag begrunder økonomer og analytikerne blandt andet nedturen med, at Kina igen har devalueret sin valuta over for den amerikanske dollar. Det skal hjælpe de kinesiske eksportvirksomheder. Men bagsiden af medaljen er, at  et også bliver dyrere at importere råvarer, hvilke sætter en bremse på den økonomiske aktivitet.

Godt timet så kom Verdensbanken torsdag med en ny prognose for verdensøkonomien, hvor Verdensbanken sænker sine forventninger til den globale vækst i år til 2,9 pct. fra 3,3 pct. i juni-prognose. Forudsigelsen for den kinesiske vækst i år er sænket til 6,7 pct. fra 7,0 pct. for seks måneder siden.

»Kina er i en vækstopbremsning, og det har været kendt af markedet gennem efterhånden mange kvartaler. Men den opbremsning ser nu ud til at være kraftigere, end man havde regnet med. Rentesænkninger og sænkning af reservekravene til bankerne vil helt sikkert komme på tale igen,« siger aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje torsdag til Ritzau Finans.

Mens de amerikanske og danske aktiemarkeder indtil videre er faldet med godt tre pct. i år, er det kinesiske aktiemarked faldet med 12 pct. Og investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet peger på, at nedturen på de kinesiske aktiemarkeder ikke alene skyldes opbremsningen i den kinesiske økonomi, men også at det kinesiske aktiemarkedet er blevet holdt kunstigt oppe.

Han hæfter sig ved, at de kinesiske myndigheder selv startede en stor kinesisk aktieoptur i sommeren 2014 i forbindelse med at kapitalliberaliseringer, der gav udlændinge øget adgang til det kinesiske aktiemarked.

»De følgende 6 måneder steg de kinesiske lokale aktieindeks med tæt på 150 pct.. Stigningen var ikke relateret til en forbedring i den kinesiske økonomi, men i høj grad influeret af en myndigheds ønske om at også de kinesiske aktier skulle med på det globalt stigende aktielandkort,« skriver Per Hansen i en kommentar.

Efterfølgende begyndte aktierne at falde, og i kølvandet på kursfaldene fulgte en række initiativer fra Kina, såsom forbud mod short salg, forbud mod at større investorer solgte ud af deres aktie osv, som skulle imødegå yderligere kursfald.

»Det at begrænse nedture igennem kunstig indgreb en metode, som ofte efterlader flere spørgsmål end svar. I Kinas tilfælde viser kursudviklingen tydeligt at investorerne har mistillid til myndighederne. Opture er tilladte, nedture ikke,« skriver Per Hansen.

Den økonomiske opbremsning i verdens mest råstofforbrugende land har banket olieprisen helt i bund, så en tønde nordsøolie torsdag blev handlet helt ned under 33 dollar pr. tønde, hvilket ikke er set siden 2003.

Med til at holde olieprisen nede er den aktuelle konflikt mellem Saudi Arabien og Iran, der blev udløst, da Saudi Arabien på lige efter nytår henrettede 47 terrorister, herunder den shiamuslimske leder Nimr al-Nimr.

Prisen på olie har været faldende det sidste halvandet år, hvor de store olieeksporterende lande i OPEC ikke har kunnet blive enige om at reducere produktionen for at holde hånden under olieprisen. Og snart får Iran igen lov til at eksportere olie, hvilket vil øge udbuddet yderligere

I en rapport fra konsulentjhuset Wood Mackenzie, der beskæftiger sig med råvaremarkederne, hedder det:

»Den aktuelle optrapning af spændingerne mellem Saudi Arabíen og Iran bekræfter kun vores synspunkt om, at Saudi Arabien næppe vil skære i sin olieproduktion for at hjælpe Iran med at genvinde markedsandele«.

Den lave oliepris er meget rar på kort sigt for bilejere og husholdninger. Men dykker den meget mere, kan det få alvorlige konsekvenser ikke bare store firmaer men også en række lande, som Venezuela, Algeriet og Nigeria, der er totalt afhængige af deres olieproduktion.