En fjerdedel står uden job: Er det alligevel tid til begejstring i Spanien?

Kan man tale om opsving i et land, hvor næsten en fjerdedel af befolkningen fortsat står uden job? Enkelte eksperter deler den spanske regerings tro på en hurtig nedbringelse af arbejdsløsheden, men flertallet er skeptisk.

Som i så mange andre lande markerede spanske arbejdere i Madrid fredag arbejdernes internationale kampdag. Spanien har en af de højeste arbejdsløshedsprocenter i EU og cirka 5,5 millioner mennesker står uden arbejde og heraf er omkring 700.000 faldet ud af dagpengesystemet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skulle have været en stjernestund for Mariano Rajoy. Dugfriske tal havde netop vist, at forårstegnene i spansk økonomi efter en seks år lang atomvinter nu også begyndte at brede sig til arbejdsmarkedet.

Ikke færre end en halv million nye job er der blevet skabt inden for det seneste år, fremgik det forrige torsdag af den såkaldte EPA-undersøgelse. Og den konservative premierminister benyttede den glædelige begivenhed til at debutere som videoblogger.

»Det er de bedste tal siden krisens begyndelse. Vi er på rette vej, og det bør vi fejre uden forbehold og indvendinger,« sagde Rajoy i videoen, der blev lagt ud på de sociale medier.

Præcis det modsatte skete. Dels gik eksperter i politisk kommunikation straks i gang med at kritisere optagelsens lyssætning, kameravinkel og komposition.

Dels – og især – blev også premierministerens iscenesættelse af virkeligheden på arbejdsmarkedet blandt de fleste kommentatorer affærdiget som både skæv og underbelyst. Nogle fastslog, at der ikke er plads til begejstring i et land, hvor 5,5 millioner fortsat er arbejdsløse. Andre mindede om, at de fleste nye job er på deltid eller tidsbestemte kontrakter samt i vid udstrækning opstået i den offentlige sektor midt i et valgår. Og andre igen hæftede sig ved den stadig mere desperate situation for Spaniens 2,4 millioner langtidsledige.

En klagesang, der forleden blev sammenfattet af magasinet The Economist i en Rajoy-kritisk artikel under den giftige og dobbelttydige overskrift »Not doing the job«.

Men er det rimeligt at relativisere premier-ministerens med længsel ventede opsving, der efter al sandsynlighed i år vil producere vækstrater på op mod tre procent? Og er mistilliden til, at det hurtigt vil skaffe tilstrækkelig mange et ordentligt job, berettiget?

Concepción Sanz, der forsker i arbejdsmarkedsforhold for Banco Santanders analyseafdeling, hører til blandt de relativt få optimistiske eksperter. Hun forventer, at opsvinget i løbet af forholdsvis kort tid vil få arbejdsløsheden til at falde betragteligt.

»Vi er overraskede over styrken i opsvinget, der ud over eksterne faktorer bygger på to vigtige elementer: Det private forbrug vokser, fordi familier, som under recessionen har været forsigtige, igen begynder at bruge penge. Samtidig er boligmarkedet vendt et år tidligere end forventet,« siger Concepción Sanz og giver Rajoy-regeringens arbejdsmarkedsreform æren for, at væksten allerede nu begynder at skabe job:

»Efter den seneste recession midt i 1990erne tog det halvandet år at nå frem til det punkt, hvor vi nu befinder os efter blot to kvartaler.«

Banco Santander-eksperten regner med, at arbejdsløsheden vil falde fra de nuværende 23,78 procent til i nærheden af 21 procent allerede i år.

Og hvis konjunkturerne holder, er der chancer for, at den når under 15 procent i 2018. En vurdering, der er langt mere optimistisk end den Internationale Valutafonds prognoser.

»Men selv i den situation vil der ikke være tale om en normalisering af ledigheden. Det er nødvendigt at fortsætte reformerne, for vi er langtfra i mål,« siger Concepción Sanz.

Fastansatte i mindretal

Den sidste betragtning – den om, at Spanien befinder sig langt fra normale tilstande – er formentlig det eneste, som Ramón Gorriz vil være enig i. Set fra hans skrivebord i landets største faglige organisation, Comisiones Obreras, er udviklingen på arbejdsmarkedet direkte bekymrende.

»Det er rigtigt, at der bliver skabt nye job. Men de fleste af dem er på deltid eller tidsbestemte kontrakter. For første gang i Spaniens historie udgør de fastansatte på fuld tid et mindretal på arbejdsmarkedet. Og hvis opsvinget baserer sig på daglejertilstande, kan man ikke tale om, at vi er på vej ud af krisen,« siger den faglige leder og tilføjer:

»Det kan godt være, at de økonomiske nøgletal ser bedre ud, men samtidig falder almindelige menneskers købekraft. Lønomkostningerne her i landet er faldet med 18 procent mod tre procent i eurozonen. Vi er på vej mod en endnu værre økonomisk model end den, der baseret på amokbyggeri og finansielle bobler førte os ud i krisen.«