En Big Mac og en opkobling, tak...

TDC åbner her til morgen et landsomfattende net af trådløse »internet-stoppesteder«, hvorfra især erhvervsfolk på farten kan få netadgang. 10.000 brugere forventes, og interessen er stor.

En Big Mac og en opkobling, tak... - 1
Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Pludselig er der særlig grund til at glæde sig over at have en Statoil-tank som nær nabo. De næste tre måneder er der nemlig gratis, trådløs bredbåndsforbindelse til internet.

Her til morgen klokken 7 åbner det første, vi endnu har set nærme sig et landsomfattende net af trådløse adgangspunkter, så især erhvervsfolk på farten kan få nem adgang til internet.

Teleselskabet TDC åbner i dag lidt over 360 såkaldt »internet-stoppesteder« på tankstationer, burgerrestauranter og caféer, hvor man i op til cirka 100 meters afstand får mulighed for f.eks. at læse beskeder eller hente data fra sin virksomhed. Som introduktionstilbud giver TDC tre måneders gratis netadgang, som dog herefter fortsætter til 199 kroner om måneden eksklusive moms, hvis man ikke en måned før siger fra. Forbruget er ubegrænset.

214 Statoil-stationer, syv Baresso-caféer, 75 McDonald's-restauranter, 51 hoteller, fire lufthavne og 17 blandede (golfklubber, marinaer, TDC Erhvervscentre samt sågar et legeland) lægger for. Inden for fire uger er endnu 54 Statoil-stationer og ni McDonald's-steder med. Hastigheden er som på en ADSL-forbindelse (to megabit i sekundet, når man henter, en halv megabit, når man sender) - hvis ikke andre brugere på samme opkoblingspunkt er i gang med tunge dataforsendelser, for man deles om forbindelsen.

Omkring 10.000 brugere
Lars Torpe Christoffersen, administrerende direktør for TDC Totalløsninger, forventer, at mange erhvervsfolk vil være glade for at vide, hvor de hurtigt kan komme på nettet.

»Med den interesse, vi har mærket, kan det være, at vi når højere op end de 750 opkoblingspunkter, som vi har kalkuleret med pr. 1. januar 2005. Hvor mange brugere vi forventer, vil jeg ikke ind på, men tallet 10.000 har været nævnt, og det er nok ikke helt ved siden af. Udviklingen og udbredelsen af trådløs adgang vil gå langt hurtigere, end man tror. Derfor ønsker vi at være proaktive og er tidligere ude end normalt,«siger han.

Han regner med, at det trådløse abonnement efterhånden bliver en del af de almindelige erhvervsabonnementer.

Ingen penge til Statoil
Statoil får ifølge informationschef Søren Bjelka »ikke spor« i pengekassen med aftalen.

»Men måske tiltrækker vi erhvervskunder, som ikke ellers ville komme hos os, ligesom vi fastholder eksisterende kunder. Vi vurderer, at kunderne vil sætte pris på tilbuddet, og derfor reservere vi på hver tankstation et par P-pladser mærket Internet-stoppested,«siger Søren Bjelka.

I Norge har TDCs konkurrent, Telenor, som ejer Sonofon i Danmark, i et år tilbudt trådløs opkobling på 150-200 Statoil-tankstationer.

Ingen telefonbokse
Et andet, dansk firma, Hotspot Networks, har truffet aftale med godt 80 caféer, kaffebarer, restauranter, færgelejer m.m. og forventer at nå 250 steder inden for et halvt år. Her kan man købe en times netadgang online for 29 kroner eller betale 99 kroner om måneden. Målgruppen her er også studerende og private.

I Storbritannien har British Telecom indrettet de stadig sjældnere brugte telefonbokse som opkoblingspunkter, men den model kan ikke umiddelbart anvendes herhjemme. TDCs telefonbokse er nemlig sluttet på gadebelysningen, så der ville kun være »åbent« fra tusmørke til morgengry...