En af USAs mest magtfulde mænd er lige blevet væltet for sexchikane

Roger Ailes, topchefen hos Fox News, meldes som fortid på TV-stationen. Sager om seksuel chikane af flere kvindelige værter menes at have udløst det dramatiske exit.

Foto: Drew Angerer

Normalt ville de her dage givetvis have været ganske festlige for Roger Ailes. For når man har dedikeret mere end 50 år af sit arbejdsliv på at hjælpe og bistå Det Republikanske Parti, så er det aktuelle partikonvent nok en af de begivenheder, man nødig vil gå glip af.

Men 76-årige, Roger Ailes, der i næsten to årtier har stået i spidsen for Fox News, skal i disse dage ikke forholde sig til Donald Trump, splittelsen i partiet eller det forestående præsidentvalg. Han skal forholde sig til alvorlige anklager om seksuel chikane af kvindelige medarbejdere og en arbejdsløs tilværelse.

Ifølge flere medier - heriblandt Financial Times og Reuters - har anklagerne fået ejerne af Fox News, 21st Century Fox, der ejes af Murdoch-familien, til at trække tæppet væk under Roger Ailes. Parterne selv har endnu ikke bekræftet oplysningerne endeligt, men det ligner umiddelbart kulminationen på en snart måned lang saga, da en tidligere vært, Gretchen Carlson, sagsøgte Roger Ailes for at have chikaneret hende seksuelt på arbejdspladsen.

Sagen sendte chokbølger gennem USA, men umiddelbart lignede det, at Roger Ailes ville overleve anklagen. Først og fremmest fordi der hurtigt blev sået tvivl om Gretchen Carlson troværdighed, da hendes anklage kom få dage efter, at hun var blevet fyret fra Fox News på grund af manglende seere og dårlige ratings af hendes show.

Samtidig gik et kor af prominente kvindelige medarbejdere fra TV-stationen offentligt ud og forsvarede Ailes, men i amerikanske medier noterede man sig med en vis undren, at stjerneværten Megyn Kelly ikke var én af dem.

Hos New York Magazine har journalisten Gabriel Sherman tidligere skrevet en bog om Roger Ailes, og tirsdag aften dansk tid kunne han så afsløre, at Megyn Kellys påfaldende tavshed havde en god temmelig god forklaring. Hun har nemlig selv været offer for Roger Ailes seksuelle chikaner for 10 år siden, hvilket hun har fortalt til de efterforskere, som Fox News pligtskyldigt satte i gang med en intern undersøgelse i kølvandet på Gretchet Carlsons anklage.

Megyn Kelly har i løbet af de seneste år markeret sig som en af de vigtigste og noget nær ikonisk stemme hos Fox News. Det skyldes ikke mindst hendes opsigtsvækkende og bramfri skænderi med Donald J. Trump sidste sommer, hvor hun som moderator i en debat bragte Trump ud af fatning ved at bringe hans forhold til kvinder på banen.

Ifølge New York Magazine skulle Megyn Kellys historier om Ailes chikane have været den så berømte dråbe, der fik bægeret til at flyde over hos Murdoch-familien, som altså nu menes at have sparket Ailes ud som øverste chef.

Det ligner slutningen på et 20 års langt ægteskab, der startede i oktober 1996, da Roger Ailes overtog tøjlerne hos den dengang nye og helt ukendte TV-station, Fox News. I dag er Fox News en af USAs største kabelnetværk og takket være en redaktionel linje, der sværmer for traditionelle, konservative værdier, menes Fox News i dag at være en helt central aktør i amerikansk politik - ikke mindst hos republikanerne.

I 2014 udgav førnævnte Gabriel Sherman sin bog med den halvlange titel »The Loudest Voice in the Room: How the Brilliant, Bombastic Roger Ailes Built Fox News and Divided a Country«.

I bogen, som Roger Ailes selv afviste at være med i, underspiller Sherman ikke ligefrem Ailes rolle i det moderne USA. Han placerer ham som en af de mest centrale skikkelser i amerikansk historie de seneste 50 år og mente ligefrem, at han havde været med til at gøre Fox endnu mere magtfuld hos republikanerne end partiets egen ledelse.

Han mener også, at Ailes mere eller mindre kontrollerer dagsorden i de amerikanske medier, når Fox News med sin stærke bias og konservative værdier har tvunget andre medier i den modsatte retning i et forsøg på at skabe balance i nyhedsdækningen.

Ailes selv sværger til de traditionelle konservative værdier, og før han gjorde sin entré i medieverdenen, havde han blandt andet været en del af staben hos de to republikanske præsidentkoryfærer, Ronald Regan og Richard Nixon, ligesom han har været rådgiver for Rudy Giuliani, tidligere borgmester i New York.

I dag menes Fox News at genere et milliardoverskud til Murdoch-familien. Sidste lød overskuddet ifølge Financial Times på 1,5 milliarder dollar, og det har nok spillet ind, da man i efteråret forlængede kontrakten med Roger Ailes.

Ifølge flere medier kommer den 76-årige da heller ikke til at gå tomhændet fra bygningen. Der spekuleres i et gyldent håndtryk på op mod 40 millioner dollar. Roger Ailes selv har pure afvist alle beskyldninger om seksuel chikane, og det udgangspunkt ventes fyringen ikke at ændre på.