EM-helt masserer på arbejdspladsen

Selvstændig. Fødderne er skiftet ud med hænderne som primær værktøj. Den tidligere Europamester i fodbold, Torben Piechnik, ernærer sig i dag som massør.

Det var Torben Piechniks evner med fødderne, som førte til triumfer på fodboldbanerne op gennem 90'erne. Kulminationen var Europamesterskabet i 1992, efterfulgt af en kontrakt i Liverpool og fem succesfulde år i AGF.

I dag har hænderne taget over.

Siden har 2003 har Torben Piechnik været herre i egen butik, Piechnick Massage. Varen er massage, og han bringer gerne ud. Piechnik Massages vigtigste aktiv er Torben Piechnik, hans hænder og den viden, som den pensioneret fodboldspiller har med i bagagen fra 20 år i professionel fodbold.

- Ni ud af ti skader jeg i dag støder på i forbindelse med mit arbejde, kender jeg fra sportens verden. Enten har jeg selv haft skaden eller set den hos holdkamerater. Jeg plejer at sige, at den eneste skade jeg ikke kender fra min fodboldkarriere, er museskader, fortæller Torben Piechnik.

Netop skader har været med til at stimulere interessen for kroppen, muskler og anatomi. Ifølge ham selv har de skadesforløb, han måtte igennem i sit karrieres efterår, pirret hans nysgerrighed i forhold til, hvordan kroppen fungerer.

Den nysgerrighed førte til en massøruddannelse, som han færdiggjorde i 2001.

- Det var egentlig ikke meningen, at jeg ville starte noget op. Jeg syntes bare, at det kunne være spændende at vide noget mere om kroppen, forklarer han om baggrunden for at tage uddannelsen, som strækker sig over et år.

Ville ikke arbejde i bankTorben Piechnik er faktisk en af de få professionelle fodboldspillere, der har en uddannelse at falde tilbage på. Men da fodboldkarrieren var forbi, ønskede han ikke at samle stafetten op fra sin bankuddannelse.

- Jeg var ikke interesseret i at arbejde i en bank efter så mange år i professionel fodbold. Jeg startede på et kort eventyr i transportbranchen, hvilket var spændende, men den selvstændighed, som jeg havde i fodbolden, hev i mig igen, siger han.

Efter en årrække i Århus trak nogle familiære omstændigheder ham tilbage til Sjælland, hvor han slog sig ned i Hørsholm. Her begyndte bekendte at bruge ham som massør, og efter et stykke tid havde han lige pludselig så mange kunder, at han kunne leve af det.

- Det er fantastisk at være selvstændig og bestemme sin egen hverdag. Det er selvfølgelig ikke kun en solstrålehistorie hele tiden, for det kræver også hårdt arbejde. Men jeg får stor glæde ud af at møde en masse nye mennesker og hjælpe dem med deres problemer, fortæller han om livet som massør.

Massør på vejenForretningen er ikke bundet op på en klinik, der ligger et bestemt sted. Tværtimod er Piechnikmassage mobil. Det betyder, at Torben Piechnik kører ud til sine kunder. Det er primært virksomheder, der booker tid på briksen.

- Det foregår sådan, at virksomhederne tildeler mig et lokale, hvor jeg stiller min klinik op. Jeg har alt, hvad jeg skal bruge med i bilen, og så tager jeg mig af én medarbejder af gangen. Oftest tager én person i omegnen af en halv time, forklarer han.

På samme måde servicerer han sine private kunder. Han kommer ud privat til dem, og de slipper for at forlade hjemmet.

- Jeg tror, at mange mennesker mangler overskud, når de kommer hjem fra arbejde og har svært ved at trække sig selv op til at køre ned til en klinik. Derfor tror jeg på, at det er noget, der vil være en stigende efterspørgsel på. Folk ønsker at være i deres egne rolige omgivelser, vurderer han.

Torben Piechnik har afsat i hvert fald ti år til tilværelsen som massør. Derefter vil han muligvis prøve noget nyt, men er dog ret sikker på, at hans virke stadig vil tage afsæt i sundhed og kroppen.