Elsamejere tror på bedre tilbud

Ifølge en kritisk Elsam-aktionær er der et bedre tilbud end finansministerens på vej fra svenske Vattenfall.

Læs mere
Fold sammen
I hvert fald nogle af aktionærerne i Elsam regner med, at de kan få et bedre tilbud fra svensk side end fra den danske stat, når det gælder aktierne i det jysk-fynske elselskab. Tilbuddet forventes allerede i denne uge.

Det statsejede svenske selskab Vattenfall er klar til at overbyde Finansministeriet og DONG. Det oplyser Henry Lei Jacobsen, der er administrerende direktør i elselskabet Elro, der er aktionær i Elsam.

»Jeg kan ganske kort sige, at allerede i går (lørdag, red.) blev jeg kontaktet af Vattenfall og igen her til formiddag. Og de vil komme med et tilbud. Det er meget sikkert. Jeg kan ikke sige noget nærmere om tilbuddet, for det er Vattenfall, der sidder med den bold. Men der er ingen tvivl om, at det bliver et tilbud, som er mere attraktivt end det, der ligger i fusionsaftalen,« siger Henry Lei Jacobsen til Ritzau.

Alternativ løsning
Elsams ledelse har længe forhandlet med Vattenfall som et alternativ til DONGs tilnærmelser. Og mens selskabets bestyrelse altså nu har valgt at anbefale finansministeriets tilbud, håber nogle aktionærer fortsat på svenskerne.

Henry Lei Jacobsen understreger, at han ikke ligger op til en fusion mellem Vattenfall og Elsam. Det skal være et samarbejde, men baseret på, at det svenske selskab ejer en del af det danske.

Det samarbejde giver til gengæld mere forretningsmæssig mening end en fusion mellem Elsam og DONG, som ikke vil give nogen større synergieffekter, mener han.

Derimod ser Henry Lei Jacobsen klare fordele ved at gå sammen med Vattenfall.

»Man supplerer hinanden med vedvarende energi, vandkraft og konventionel kraft, og så fordi Vattenfall har fat i det europæiske producentmarked. Så får man altså en professionalisme ind i selskabet,« siger han.

Staten aktiv spiller
Elro, der er energiselskab i Randers-området, har længe været toneangivende i kampen mod, at DONG skulle overtage Elsam.

»Staten har under medvirken af finans- og statsministeren aktivt støttet DONGs forsøg på at overtage Elsam gennem fjendtlige opkøb. Men vi har i fællesskab trængt DONG i defensiven frem for at acceptere de meget lave kurser, som DONG købte sine Elsam-aktier til i begyndelsen,« sagde bestyrelsesformand Jens Mikkelsen på et repræsentantskabsmøde i sidste måned.

Vattenfalls talsmand Martin May bekræfter over for Berlingske Tidende, at selskabet er parat til at komme med et bud, hvis det bliver bedt om det. Men han har ingen kommentarer til, hvad der måtte være talt med Elro om i weekendens løb.

Vattenfall har allerede tilbudt at købe 13 procent af aktierne i Elsam til kurs 930. Det tilbud matcher DONG nu som en del af fusionsaftalen.