Elsam-DONG fusionen svæver i det uvisse

Det statsejede svenske energiselskab Vattenfall lover at komme med et attraktivt tilbud til Elsam-aktionærerne, som vil bremse den rene danske fusion med DONG. Elsam-ledelsen holder fast ved aftalen med DONG, som udelukker svenskerne.

Læs mere
Fold sammen
Megafusionen mellem det jysk-fynske elselskab Elsam og det statsejede olie- og naturgasselskab DONG svæver fortsat hen i det uvisse.

Elsam-aktionæren, Elros administrerende direktør Henry Lei Jacobsen oplyste i går aftes, at den svenske statsejede elgigant Vattenfall nu har givet tilsagn om, at man vil hæve sit bud på 13 pct. af aktierne i Elsam.

Det drejer sig om aktier, der ligger hos de aktionærer, som er noget nær desperate for at få kontanter i stedet for Elsam-aktier. Og Vattenfall, der tidligere har budt kurs 930 for aktierne, vil åbenbart nu betale noget nær kurs 1.000.

Desuden vil Vattenfall angiveligt tilbyde de øvrige aktionærer i Elsam markant bedre priser for deres aktier inden udgangen af januar - måske bortset fra rivalen, DONG, der i dag ejer 24 pct. af Elsam.

Vattenfall ønskede i går ikke at udtale sig. Men Henry Lei Jacobsen, der er primus motor i oprøret mod en fusion med DONG, oplyser, at de øvrige aktionærer vil få et attraktivt tilbud af svenskerne.

»De vil frit kunne vælge mellem at acceptere en kurs i niveauet 1.300 for deres aktier eller en basispris, som kan blive forhøjet afhængig af, hvilke hændelser der sker. Hvis f.eks. Københavns Energi bliver en del af samarbejdet, vil det kunne udløse en ekstra bonus. Eller en hændelse kan også være en børsintroduktion. I så fald vil de få en bonus, afhængig af, hvordan børskurserne udvikler sig,« siger Henry Lei Jacobsen.

Størst fordel ved fusion
»Hvis alle positive hændelser indtræffer, så kan kursen nemt gå over »papirkursen« på 1.400,« fortsætter han med henvisning til det kursniveau som Elsams og DONGs ledelser vurdererer den fiktive værdi af aktierne til i en fusion af Elsam og DONG.

Henry Lei Jacobsen regner med, at Vattenfall vil komme med et formelt tilbud, der er så suverænt, at svenskerne kommer til at råde over en pæn stor aktiepost i Elsam.

Han mener i øvrigt, at selskaberne ville opnå de absolut største fordele ved en fusion af både Elsam, DONG og Vattenfall.

Det samme mente Elsams administrerende direktør Peter Høstgaard-Jensen også tidligere. Han har flere gange afbrudt forhandlingerne mellem Elsam og DONGs ejer, Finansministeriet, som tilsyneladende ikke har villet lege med svenskerne.

Men nu holder han sig strikt til den fusionsaftale, som han i fredags indgik med finansminister Thor Pedersen.

»Elsams ledelse og bestyrelse vil gentage, at vi har fået en fusionsaftale med DONG. Det bliver vi ved med at anbefale Elsam-aktionærerne, og det er vores fornemmelse, at der er en god og solid opbakning til det i aktionærkredsen,« siger Peter Høstgaard-Jensen.

Men kan der ikke komme noget, der er bedre?

»Det kan man jo ikke blive ved at undersøge i en uendelighed. Vi er også blevet presset til at fremskaffe nogle løsninger inden for en vis tidsramme,« siger Peter Høstgaard-Jensen.

Bør man ikke som ledelse høre på, hvad der er af alternativer?

»Jo, men jeg synes også, at vi det sidste halve år har lyttet og været til dialogmøder.«

Så I ændrer ikke holdning under nogen omstændigheder?

»Nej, og vi tager det også forholdsvis roligt.«

Hvad med en trekant med Vattenfall, DONG og Elsam?

»Det var jo oprindelig en ting, vi ville foretrække. Men det var et ultimativt krav fra Finansministeriet, at den løsning ikke dur. Derfor har vi accepteret en fusionsaftale med DONG om, at Vattenfall ikke er med i aftalen. Det er et overstået kapital, og vi kan ikke vende tilbage.«

Du synes, at en trekantløsning ville have været den optimale, og det synes Elsams oprørere også. Men det er altså udelukket, hvis Vattenfall kommer med et tilbud, der er bedre for aktionærerne?

»Ja, det er udelukket. Der er forhandlet en aftale på plads med Finansministeriet, og det - står jeg og Elsams bestyrelse inde for - bliver overholdt,« siger Elsams administrerende direktør.

Finansminister Thor Pedersen ønskede i går ikke at udtale sige, og det lykkedes ikke at få en kommentar fra DONGs administrerende direktør Andres Eldrup.