Elsam-direktør ville sabotere fusion

Elsam-direktør Peter Høstgaard-Jensens seneste udmeldinger mod fusionspartneren DONG er ikke nye. Af fortrolige dokumenter, som Berlingske Tidende er i besiddelse af, fremgår det, at Høstgaard allerede tilbage i marts prøvede at blokere for fusionen med DONG.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Elsam-direktør Peter Høstgaard-Jensens modstand mod en fusion af Elsam og DONG bliver stadig tydeligere. Senest har han overraskende meldt ud, at han hellere ser, at fusionspartneren DONG sælger alle Elsam-aktiviteter i stedet for at dele dem med svenske Vattenfall.

Formålet med en opsplitning af Elsam skulle være at få den svenske enerigkoncern Vattenfall ud af ejerkredsen i en fusioneret dansk energikoncern. En fusion, som Peter Høstgaard-Jensen selv er udset til at blive direktør for.

Samtidig fremgår det nu af fortrolige dokumenter sendt til aktionærer i det sjællandske energiselskab Energi E2, at Peter Høstgaard-Jensen helt tilbage i marts startede med at modarbejde DONG. Det skete, da han valgte at gøre Elsams forkøbsret gældende overfor de Energi E2-aktier, som DONG den 10. februar indgik købsaftaler om, for at sikre en dansk fusion. I en skrivelse af 3. marts skriver Elsam-direktøren, at »NESA (energiselskab ejet af Elsam red.) tager ved nærværende brev forbehold for at udnytte eventuelle køberettigheder, der måtte tilkomme NESA i henhold til aktionæroverenskomsten«. 27 dage senere skriver Peter Høstgaard-Jensen, nu i sin position som bestyrelsesformand for NESA, at NESA har besluttet at udnytte sin forkøbsret til at købe DONGs nyerhvervede aktier.

40 procent
Helt specifikt til køb af Energi E2-aktierne ejet af Københavns Energi, Frederiksberg Forsyning, Helsingør, Hillerød, Slagelse og Roskilde kommune. En aktiepost svarende til knap 40 pct. af det sjællandske energiselskab og til en værdi af 11 mia. kr.

Havde Peter Høstgaard-Jensen allerede nu udnyttet sin forkøbsret på DONGs 40 pct. af Energi E2-aktierne ville det statsejede svenske energiselskab Vattenfall ikke kun, som nu, have haft en 35 procents aktieandel i de jysk-fynske kraftværker under Elsam og deres 40 pct. i det sjællandske kraftværk Energi E2. Vattenfall havde i stedet haft 35 pct. i et Elsam, som samtidigt ville have en hovedaktionærpost på 76 pct. i de sjællandske kraftværker. Det havde givet svenskerne en fremtrædende magtposition i den danske energiproduktion. En situation finansminister Thor Pedersen (V) flere gange advarede Elsam-aktionærerne imod tilbage i februar.

Det bekræfter Elsams bestyrelsesformand Kresten Philipsen:

»Ja. Jeg anser det også som helt urealistisk, at det skulle komme så vidt. Der har, såvidt jeg har forstået, været forhandlet om det spørgsmål og endelig stillingtagen er udskudt efter gensidig aftale mellem parterne. Men at man (Elsam red.) har sikret sig, at hvis fusionen ikke bliver til noget, så bliver der mulighed for at drøfte spørgsmålet igen,« siger Kresten Philipsen.

Men var det sket ville DONG have haft store problemer med at købe svenskerne ud, både finansielt, men også fordi svenskerne ville have haft så stor indflydelse på en kommende dansk energifusion, at de utvivlsomt ville have været sværere at forhandle med.

Virker lidt mærkeligt
Det virker lidt mærkeligt at en part går ind og gør sin forkøbsret gældende overfor en fusionspartners opkøb?

»Det har du fuldstændigt ret i, men synspunktet har vist været, at da man ikke endeligt ved om fusionen bliver til noget, så har man (Elsam red.) villet sikre sig muligheden til de forkøbsretter, der nu ligger. Men første gang jeg hørte om det, vil jeg da gerne sige, så rystede jeg også lidt på hovedet.«

Men manden der gør det her, er jo udset til at blive adm. direktør i det fusionerede selskab?

»Jeg tror, at jeg har sagt mere end rigeligt,« lyder det fra Elsams bestyrelsesformand.

Peter Høstgaard-Jensen selv har ikke ønsket, at kommentere på, hvorfor han har valgt at gøre sin forkøbsret gældende over for fusionspartneren DONG.

DONGs administrerende direktør Anders Eldrup ønsker heller ikke at kommentere sagen.