Ellemann fyret fra Royal Greenland

Forhenværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen blev tirsdag fyret som bestyrelsesformand for Royal Greenland. Også de tidligere ministre Knud Heinesen og Nils Wilhjelm røg ud af bestyrelsen.

Det kom som en overraskelse for alle, at Grønlands Landsstyre besluttede at skifte de danske medlemmer af Royal Greenlands bestyrelse ud med grønlandske.

De tidligere danske ministre røg ud. Ingen af de tre var på forhånd klar over, at de skulle fyres på generalforsamlingen tirsdag i Nuuk, hvor Royal Greenland offentliggjorde et årsregnskab med et historisk stort underskud på 286 mio. kr.

De havde alle tre regnet med at fortsætte i bestyrelsen og gennemføre den strategiplan som igen skal få virksomheden på fode.

Udskiftningen af bestyrelsesmedlemmerne kommer også bag på den administrerende direktør, Keld Askær.

Landsstyremedlem for fiskeri, Hans Enoksen, begrundede ikke fyringen af bestyrelsesformanden og de to danske bestyrelsesmedlemmer på generalforsamlingen.

Han siger efterfølgende, at det lå i aftalen, da Landsstyret i efteråret bevilgede et ekstraordinært kapitalindskud på 200 mio. kr. til Royal Greenland, at bestyrelsens skulle skiftes ud med grønlandske medlemmer.

I stedet for de tre danske bestyrelsesmedlemmer blev Jens K. Lyberth, Elias Larsen og Gerhardt Petersen valgt ind i bestyrelsen - alle fra Grønland.

Jens K. Lyberth er direktør i Landsstyreområdet for Infrastruktur, Elias Larsen er direktør for erhvervsudviklingsselskabet Sulisa, og Gerhardt Petersen er direktør for KNI (Grønlands Handel).

Posten som bestyrelsesformand i Royal Greenland honoreres med 150.000 kroner, mens et menigt medlem af bestyrelsen modtager 75.000 kroner.

Op til generalforsamlingen i fiskerikoncernen Royal Greenland var fronterne trukket skarpt op mellem tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen og det grønlandske folketingsmedlem Lars Emil

Johansen.

Anledningen var forlydender om gyldne håndtryk til tidligere koncernchef Ole Ramlau-Hansen og vicekoncernchef Lars Emil Johansen på tilsammen mellem 14 og 17 mio. kr.

Bestyrelsesformanden indtil tirsdag, Uffe Ellemann-Jensen, sagde forud for generalforsamlingen, at han ikke kendte noget til de gyldne håndtryk, før han selv måtte give dem for at overholde kontrakterne med den tidligere

ledelse, men Lars Emil Johansen har indirekte beskyldt Uffe Ellemann-Jensen for ikke at tale sandt.

Som næstformand i bestyrelsen var Uffe Ellemann-Jensen ifølge Lars Emil Johansen med til at ansætt ham i 1997, og han fik dengang et tilbud som han ikke kunne sige nej til.

På generalforsamlingen tirsdag i Royal Greenland blev det ikke nævnt, hvor stort det samlede beløb var for de to gyldne håndtryk, og det kan heller ikke umiddelbart læses ud af regnskabet.

/ritzau/