Ellegaard henter ny vækst i fjerne skove

Skovdyrkning. Esbjerg-virksomhed ser store potentialer i at levere maskiner og nedbrydeligt papir til at plante nye træer i blandt andet Afrika og Brasilien.

Hvert år fældes globalt 15-18 mia. træer svarende til et areal tre gange større end Danmark.

At mindst det samme antal træer skal plantes kommer formentlig til at udgøre et svimlende marked for Ellegaard a/s i Esbjerg.

Virksomheden er kendt som verdens førende producent af substratpottemaskiner og for det patenterede Ellepot-system, biologisk nedbrydeligt papir med spagnum, til gartnerier over hele verden.

- Får vi bare en lille del af markedet inden for skovbrug, vil det betyde en vældig vækst for os. Jeg forventer, at skovdyrkning og de andre spændende projekter, vi har gang i, vil betyde en fordobling af omsætningen inden for nogle år, siger adm. direktør Lars Steen Pedersen.

Ellegaard har siden 1989 leveret ikke færre end 700 maskiner til verdensmarkedet, og de producerer årligt et par mia. potter.

Hidtil har maskiner, potter og nedbrydeligt papir været solgt til dyrkning af blomster, og det område er fortsat i vækst med nye markeder og kundegrupper.

Men skovbrugsmarkedet kan blive endnu større, og teknologien kan nemt overføres.

35-40 projekterSkove i tropiske og subtropiske områder er det største marked, og fokus er i første omgang på projekter i Kenya og Brasilien.

I Kenya er der alene i 2007 planer om at plante en mia. træer, men det nås næppe.

Hidtil er plantningen foregået i plasticposer, hvilket giver problemer med miljøet, stort svind og en vanskelig logistik.

Ellegaard har indtil videre solgt to maskiner og leveret biologisk nedbrydeligt papir, så arbejdet i Kenya kan foregå både maskinelt og manuelt.

Tanzania og Uganda er de næste interessante markeder.

I Brasilien er Ellegaard i testfasen hos tre af verdens tre største papirproducenter, og Esbjerg-virksomheden har konstant medarbejdere i landet for at følge forløbet.

Ellegaard ser også muligheder inden for skovbrug i Kina, USA og Canada samt Sverige og Danmark.

Virksomheden er involveret i 35-40 projekter inden for skovdyrkning, hvoraf 25 er i FN-regi i syv-otte lande.

På fabrikken i Esbjerg produceres godt 70 substratpottemaskiner årligt.

Desuden produceres de pressede potter, Ellepress, og papir til de flere hundrede maskiner rundt om på kloden.

Produktionen af friske potter er 1. juli flyttet til Gartneriet Kvistgården på Fyn.

Ellepot-brandet vokserDet traditionelle marked er fortsat i vækst, dels med nye kunder, og dels med nye markeder.

Ellegaard har eksempelvis senest solgt tre fuldautomatiske maskiner til olivenproduktion i Spanien, og også kaffe- og temarkedet vokser.

95 procent af produktionen er til eksport til 55 lande, og efter bare fire år er USA ved at overhale Holland som det største enkeltmarked.

- Vi har patent i 25 lande, men det er ikke alene det, der gør forskellen. Vi har gjort meget ud af at udbrede Ellepot-brandet på messer, via fagmagasiner og ved især i USA at indgå samarbejde med universiteter om test. Vi er nået så vidt, at konkurrenter på markederne benchmarker sig med Ellepot, siger Lars Steen Pedersen.

I det regnskabsår, der sluttede 30. juni, voksede omsætningen op mod 15 procent, og overskuddet steg kraftigt i forhold til de 7,7 mio. kr. før skat, der blev nået året før.

- Vi budgetterer med at fastholde samme vækst i de kommende år, men det kan komme til at gå væsentligt stærkere, hvis skovdyrkningssegmentet slår igennem, siger Lars Steen Pedersen.

30 procent hos EllegaardHan kom til den 40 medarbejdere store virksomhed fra Cocio Chokolademælk 1. september 2005, fire måneder efter Erhvervsinvest havde overtaget 60 procent af aktierne.

Ellegaard-familien ejer 30 procent, og Lars Steen Pedersen og andre ledende medarbejdere de resterende.