Eliassens sidste chance

Fortidens kuldsejlede projekter spøger omkring Bioscans administrerende direktør Otto Eliassen, der nu forsøger at redde Bioscan. Han er både en gambler og en visionær chef.

OTTO ELIASSEN, 63 år, pendler mellem bopælen i Nykøbing Falster og Bioscan i Odense. Uddannet cand.polit. og har tidligere været direktør i Pasilac, Royal Greenland, Aalborg Omnibusselskab, Storstrøms Amts Trafikselskab, Nybus og Danish Marine System.
Læs mere
Fold sammen
Han har karisma, er veltalende og er i stand til at begejstre folk - den administrerende direktør for Bioscan, Otto Eliassen.

I 2002 blev han selskabets topchef, samtidig med at den hidtidige direktør og storaktionær Poul Ejner Rasmussen trådte i baggrunden og blev salgschef.

Spørgsmålet er, om Otto Eliassen er i stand til vende det kriseramte Bioscan til en økonomisk succes. Otto Eliassen tror, at Bioscans potentiale er kæmpestort. Og selskabets indtjening skal i fremtiden komme fra salg af projekter og rådgivning i forbindelse med bygning af større affaldsbehandlingsanlæg. Indtil videre har den strategi ikke givet resultater.

Det lille børsnoterede selskab har siden midten af 1990erne forsøgt at markedsføre anlæg, der kan lave gylle om til vand og energi. Denne forretningsfilosofi er nu skrottet

Sidste år var Bioscans omsætning minimal, kun godt 20 mio. kroner. Direktøren venter et beskedent overskud i 2003.

Han vil kæmpe
Som erhvervsleder har Otto Eliassen altid haft ry for at være en visionær person, der besidder en evne til at overbevise folk om sine projekter. Uanset hvor vovede og flyvske de er.

»Jeg vil slås for, at de over 4.000 mennesker, der har investeret i Bioscan, får noget ud af de investeringer, de har foretaget. Jeg forventer, at vi femdobler omsætningen i 2004,« siger Otto Eliassen.

Gang på gang har han og bestyrelsen i fondsbørsmeddelser lovet investorerne, at nu var der licensindtægter fra partnere i USA, Canada og Danmark på vej, men direktøren ved heller ikke i dag, hvornår de næsten 40 mio. kr. kommer.

Bioscanaktien er en lottokupon, som ingen analytikere længere tror på.

Selskabet har godt 20 ansatte. Flere gange er regnskabet ikke blevet afleveret til tiden. Bl.a. tog revisorerne sidste forår en række forbehold over for 2002-regnskabet, fordi det ikke gav et retvisende billede af virksomhedens aktiver, passiver og finansielle stilling. Bioscan kunne således ikke dokumentere værdien af udviklingsprojekter og ejerandele i udenlandske selskaber.

Politisk indblanding
Siden Otto Eliassen blev uddannet cand.polit., har han prøvet lidt af hvert i en række direktørstillinger. Han har bl.a. solgt fisk, mejerianlæg, overfladebehandling til skibe og været direktør i to offentlige trafikselskaber.

Det har ikke været en perlerække af successer. En undtagelse var Storstrøms Amts Trafikselskab, hvor han frem til 1997 ihærdigt arbejdede på at få styr på selskabets kaotiske drift, økonomi og avancerede EDB-system. Det lykkedes Otto Eliassen at forbedre trafikselskabets dårlige image, men i sommeren 1997 fik han pludselig silkesnoren.

Rasende politikere i Storstrømts Amtsråd smed ham ud, da han offentligt støttede amtsborgmester Poul Christensen (S) op til kommunalvalget. Som embedsmand i et offentligt selskab er det uhørt, at en topembedsmand blander sig i det politiske.

»Otto så helst, at han fik hals og håndsret over selskabet, men i sidste ende er det politikerne, der bestemmer over selskabet,« siger den nuværende direktør Tommy Rasmussen.

Poul Christensen blev i øvrigt vraget som spidskandidat til fordel for partifællen Ivan Olsen, som den dag i dag sidder i spidsen for amtsrådet.

Direktør i højt spil
I 1980erne blev Otto Eliassen ansat i Pasilac A/S, der projekterede og byggede mejerianlæg. Medarbejderne var glade for den visionære mand, der var eminent til at engagere ledergruppen, men ifølge daværende medarbejdere spillede Eliassen højt spil, og Pasilac mistede grebet om et mejeriprojekt i Corona i Californien.

Den amerikanske mejerimafia blandede sig også. Resultatet blev, at Pasilac som følge at tabene i Corona fik et trecifret millionbeløb i underskud.

Inden turen med trafikselskaberne var Otto Eliassen omkring Royal Greenland A/S som salgsdirektør.

Advarer mod Bioscan
Da Bioscan i en børsmeddelelse 30. september 2002 meddelte, at Otto Eliassen trådte til som administrerende direktør, stod der selvfølgelig ikke noget om, at tingene ikke altid havde flasket sig lige godt for ham.

For eksempel i Esbjerg-virksomheden Danish Marine System, hvor Otto Eliassen 2000-2002 først var formand og dernæst direktør. Det lykkedes den karismatiske direktør at charmere sig ind hos Danmarks største ventureselskab Dansk Kapitalanlæg, der ejes af Nordea, Danske Bank og ATP.

De kendte heller ikke hans baggrund, men de troede på hans forventninger. Danish Marine System markedsførte bl.a. overflademaling til skibe. Resultatet blev, at ventureselskabet investerede 10,5 mio. kroner. Otto Eliassen sagde hele tiden, at han var i nærheden af »kæmpeordrer«. Da tabene i 2002 blev gjort op, var alle pengene tabt for Dansk Kapitalanlæg.

Blandt de store professionelle investeringsselskaber er det ikke ualmindeligt, at karismatiske personer møder op med fantasifulde projekter. De bliver normalt afvist. Det er personer, som ikke har den nødvendige realitetssans, for bagefter viser det sig ofte, at projekterne er luftkasteller.

Og en af de personer og et af de selskaber, der får de røde lamper til at lyse hos de professionelle investorer, er Otto Eliassen og Bioscan.

Bioscan har på fire år tabt cirka 80 procent af sin markedsværdi, og selskabets overlevelse er på spil.