Eli Lilly får godkendt lykkepille

Med de amerikanske myndigheders godkendelse af lykkepillen Cymbalta er Eli Lilly klar til at gå til frontalangreb på danske Lundbeck.

Den amerikanske medicinalgigant Eli Lilly har netop fået de amerikanske myndigheders godkendelse af lykkepillen Cymbalta.

Cymbalta er afgørende for Eli Lilly, da det antidepressive middel er udset til at kunne afløse storsællerten Prozac, hvis salg raslede ned, da patentet i USA udløb i 2001 og gav mulighed for generisk konkurrence.

Med den klare målsætning om at opnå block-buster status - som er en omsætning på mere end en mia. dollar årligt - går Eli Lilly samtidig til frontalangreb på danske Lundbeck, som står bag lykkepillerne Cipramil og Cipralex.

Debut i USA
Cymbalta skal i første omgang debutere på det amerikanske marked, mens Eli Lilly har allieret sig med Tysklands største medicinalselskab, Boehringer Ingelheim, om markedsføringen uden for USA netop for at få maksimal gennemslagskraft på det globale marked for depressionsmedicin. Eli Lilly har tidligere annonceret, at man går efter det størst mulige stykke af lagkagen, og at det næppe kan undgå at ske på bekosning af Lundbeck.

Cymbalta er et såkaldt SNRI-stof, som er i familie med Wyeths lykkepille Effexor. Lundbeck konkurrerer i forvejen med Effexor, og derfor føler man sig helt klar til udfordringen fra Cymbalta.

Det globale marked for medicin mod depression er ifølge analyseinstituttet IMS på omkring 15 mia. dollar årligt.