Elgiganter fortsætter opkøb i Danmark

Svenske Sydkraft, der ejes af den tyske elgigant E-On, har netop meldt sig som en mulig køber af Odense Energi. Dermed fortsætter de udenlandske elselskabers indtog i Danmark.

Læs mere
Fold sammen
Det fynske elselskab Odense Energi står med al sandsynlighed over for et snarligt salg, og nu har det svenske elselskab Sydkraft meldt sig på banen som en meget interesseret køber. De store europæiske elselskaber har dermed taget endnu et skridt ind på det danske energimarked.

Det første skridt blev taget i midten af december, hvor et stort unavngivent udenlandsk elselskab afgav et milliardtilbud til tre af aktionærerne i det jysk-fynske elselskab Elsam.

Sydkraft, der nu vil købe Odense Energi, ejes af den tyske elgigant E-On, og Odense Energi står derfor til at blive en del af det tyske energi-imperium, der i dag er Europas næststørste.

Sydkraft fungerer som E-Ons elselskab i Norden, og Sydkrafts danske direktør ser Odense Energi som et godt udgangspunkt for yderligere ekspansion på det danske marked.

»Vi er meget interesseret i at købe Odense Energi, så snart det bliver sat til salg. Det vil give os et godt udgangspunkt for vores planer i Danmark at kunne etablere os i landets tredje største by,« siger Leif Bergström, adm. direktør for Sydkraft i Danmark.

Han vil ikke give noget konkret bud på prisen for Odense Energi, og fremhæver, at det nu er ejeren, Odense Kommune, der har bolden.

Odense Kommune afholdt i går et orienteringsmøde om salget af Odense Energi, og sagen skal behandles på kommunens økonomiudvalgsmøde den 21. januar. En endelig beslutning om et muligt salg bliver dog først besluttet i løbet af foråret.

»Vi er i fuld gang med processen om et eventuelt salg af Odense Energi, og vi skal nå til en endelig afklaring allersenest inden sommerferien,« siger Odenses borgmester Anker Boye.

Det er endnu ikke besluttet, om hele Odense Energi, eller kun dele af selskabet, skal sættes til salg. En væsentlig del af Odense Energi er selskabets ejerandel på syv pct. i Elsam, hvilket også har en stor betydning for Sydkrafts interesse i Odense Energi.

Sydkrafts direktør fremhæver således, at det det i første omgang vil være et samlet salg af Odense Energi, hvor Elsam-aktierne også indgår, der har interesse. Sydkraft har endnu ikke taget stilling til, om selskabet er interesseret i en delvis overtagelse af Odense Energi.

Mystik om køb
Mens Sydkraft nu har meldt åbent ud, at det gerne vil købe Odense Energi, hersker der stadig mystik om, hvilket elselskab der er på vej til at købe 16 pct. at aktierne i Elsam. Handelen er endnu ikke faldet endeligt på plads, og de tre små fynsk-jyske elselskaber, der har solgt deres aktiepost, har lavet en fortrolighedsaftale med køberen.

Muligvis Sydkraft
Sydkrafts direktør Leif Bergström vil på ingen måde kommentere, om det også er Sydkraft, der er på vej ind i Elsam. Meget taler dog for, at Sydkraft sagtens kunne være den anonyme køber.

Hvis det er tilfældet, vil Sydkraft samlet set kunne sætte sig på 23 pct. af aktierne i Elsam og dermed blive den suverænt største aktionær. Det vil give Sydkraft en sikker bestyrelsespost i Elsam og på den måde afgørende indsigt i selskabets planer.

Et køb af Odense Energi vil også sikre Sydkraft forkøbsret til flere aktier i Elsam, hvis andre af Elsams aktionærer skulle blive fristet til at sælge deres aktier. De tre små fynsk-jyske elselskaber er samlet blevet tilbudt 1,6 mia. for de 16 pct. af aktierne i Elsam.

Professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Frede Hvelplund, anser det som meget sandsynligt, at de store udenlandske elgiganter vil fortsætte deres indtog på det danske energimarked i de kommende år.

»Selskabet bag sydkraft, det tyske E-On, har samlet et gigantisk milliardbeløb sammen, som kan bruges til opkøb af elselskaber. Derfor vil det tyske selskab være i stand til at byde højst hver eneste gang, et elselskab er til salg i Danmark,« siger Frede Hvelplund.

Han frygter et scenario, hvor en stor aktør vil dominere det nordeuropæiske energimarked. Det kan på længere sigt betyde højere elpriser for private forbrugere samt små og mellemstore virksomheder, siger Frede Hvelplund.