Elementfabrik i fortsat vækst

Fokus på effektiv produktion af præfabrikerede, modulopbyggede letbeton elementer er hovedforklaringen på fem års kontinuerlig vækst i Give Elementfabrik a/s. Virksomheden øgede i 2003/04 såvel bruttoresultat som resultatet før skat, der endte på 26,9 mio. kr.

- Det bliver svært at nå samme resultat i indeværende år på grund af bl.a. stigende stålpriser, og fordi de entreprenører, vi sælger mange elementer til, er presset, siger ejerleder Jens Henrik Eskildsen.

Give Elementfabrik leverer mange elementer til brug i landbrug og industri med landbruget som den førende aftager. Men hårde økonomiske tider i landbruget presser entreprenørerne, der igen presser os, forklarer Jens Henrik Eskildsen. Jylland og Fyn er hovedmarkederne og tegner sig for omkring 60 pct. af betonfabrikkens omsætning, mens Sjælland og sydhavsøerne aftager resten. Eksporten er ganske lille og er det seneste år gået til Norge.

På Sjælland sælger virksomheden mange betonelementer til jyske og lokale entreprenører, der vinder licitationer. En ekstern tilknyttet sælger på Sjælland skaffer også ordrer til Give, hvor virksomheden har hænderne fulde af opgaver. Og selv om grunden i Give er på 62.000 kvm, er den ved at blive for lille til fortsat vækst, og derfor har Jens Henrik Eskildsen kig på mere jord. Men der er et problem, idet kommunen har udlagt naboarealet til parcelhuse, så det er en udfordring for den ekspansive virksomhed at skaffe udvidelsesmuligheder, hvis væksten skal fortsætte.

Elementerne fra Give leveres med vedligeholdelsesfrie facader. De er pudset og grundbehandlet på indvendig side og kan leveres med istøbte vinduer og ventiler, hvis kunden ønsker det. Den slags præfabrikerede elementer nedsætter byggetiden markant, påpeger Jens Henrik Eskildsen, som ejer virksomheden sammen med broderen Finn Eskildsen. Deres far grundlagde den i 1964. Dengang var der 500 kvm under tag. Det er vokset til 9.000 kvm i dag.

Give Elementfabrik indtog førstepladsen som værende bedst til indtjening i ErhvervsBladets brancheanalyse af producenter af betonelementer. Analysen blev bragt 29. september i år.

Give Elementfabrik a/s

Mio. kr.

2003/04 2002/03 2001/02

Bruttoresultat 35, 3 28,7 22,9

Resultat før skat 26,9 21,3 16,1

Egenkapital 12,0 12,1 12,1

Ansatte 68 61 51