El Niño er tilbage

Producenter af og spekulanter i landbrugsråvarer er i alarmberedskab på grund af vejrfænomenet El Niño. De forberede sig på højere priser og kraftigt svingende priser på råvarer, skriver Wall Street Journal.

Foto: OSWALDO RIVAS.
Læs mere
Fold sammen

Officielle prognoser fra regeringerne i USA, Australien og Japan har inden for de seneste uger bekræftet, at det er tilbage. Vejrfænomenet El Niño. Det skriver Wall Street Journal.

Sidst El Niño viste sig var i 2009-2010, hvor den faldt sammen med tørke i Rusland og efterveerne af finanskrisen, og blandt andet kunne mærkes på husholdningsbudgetterne i Danmark i form af højere priser på brød og kaffe.

El Niño betyder »barnet«, og opstår med jævne mellemrum, men i forskellig styrker i landende omkring Stillehavet. Det sker, når vinden enten stilner usædvanligt meget af, eller helt vender ude over Stillehavet, og har det med at vende op og ned på vejret i vigtige landbrugslande, som Australien, Indonesien, Australien Brasilien og USA.

Mens nogle områder bliver ramt af alvorlig tørke, må andre lide under usædvanligt voldsomt nedbør. I begge tilfælde kan det have alvorlige konsekvenser for produktionen af landbrugsafgrøder fra kaffe over hvede, ris og sukker til palmeolie, som er en vigtig ingrediens i en række industrielle fødevarer og kosmetik.

I begyndelsen af juni var FN ifølge nyhedsbureauet Bloomberg ude med meldinger om, at verden kunne stå over for en ekstrem udgave af El Niño som ville strække sig langt ind i 2016, men skal man tro Wall Street Journal er der fortsat usikkerhed om, hvor slemt det kommer til at gå.

Både fødevareproducenter og de investorer, som spekulerer i prise på råvarer er dog i alarmberedskab. Uanset El Niños styrke, plejer fænomentet nemlig at føre til stigende råvarepriser og store prisudsving, når nervøsiteten for mulige effekter vokser.

Wall Street Journal henviser til Australiens Meteorologiske Institut, som oplyser, at der ikke findes nogen måde, at forudsige, hvor alvorlig virkningen af El Niño vil blive.

Ud af de 26 El Niño’er, der er registreret siden år 1900, har kun 17 ført til udbredt tørke i Australien, oplyser instituttet til avisen.

Alligevel er analytikere begyndt at tage El Niño med i deres analyser af råvaremarkederne.

Rabobanks analytikere, som understreger, at en hver El Niño er forskellig, forudser, at prispåvirkningen kan blive hårdest for såkaldt Robusta-kaffe, som bruges til instant kaffe, og på råsukker, hvede. Det vil især være afgrøder, dyrket i Vietnam, Indoniesien, Australien og Brasilien, der vil blive påvirket, vurderer Rabobank ifølge Wall Street Journal.

Prisen på palmeolie vil dog også kunne komme til at lide under effekterne af El Niño, skriver verdens næststørste producent af palmeolie, Golden Agri-Resources fra Singapore, i en mail til Wall Street Journal.

Selvom det endnu er for tidligt at forudsige effekten på høsten i 2016 anbefaler indehavere af palmeplantager til olieproduktion at bruge mere kunstgødning end normalt i et forsøg på at modgå eventuelt dårligere vejrbetingelser.