Eksportkreditfond dropper Rusland

Der er ingen udsigt overhovedet til en bedring af den sønderskudte danske eksport til Rusland. Derfor trækker den statslige investeringsfond EKF stikket og lukker sit kontor i Moskva permanent.

De russiske supermarkeder mangler vestlige fødevarer som følge af den optrappede handelsboykot, så denne russiske kvinde må nøjes med russiske produkter, når hun er på indkøb. Foto: Yuri Kochetkov/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eksporten til Rusland er bremset så hårdt op, at den statslige Eksportkreditfonden (EKF) nu dropper Rusland som nøglemarked. Der er ingen forhåbninger om en snarlig ændring af den fastfrosne situation, vurderer EKF, som derfor trækker sin erfarne investeringschef permanent hjem fra Moskva.

Det usædvanlige træk fra EKF er et tydeligt billede på, hvor slemt det står til i samhandlen med Rusland, som ellers for få år siden blev set som et af de vigtigste vækstmarkeder for danske virksomheder.

»Vi har besluttet at kalde vores mand i Moskva hjem, fordi danske virksomheders interesse for Rusland er stærkt for nedadgående, og derudover er vi også selv blevet nødt til at stramme op i forhold til Rusland på grund af de storpolitiske risici, der er i øjeblikket,« siger Christian Ølgaard, der er vicedirektør i EKF, om beslutningen om at kalde den erfarne investeringschef Jørgen Bollesen hjem til Danmark med effekt fra 1. januar 2016. Derefter vil arbejdet med Rusland foregå fra København.

Mens EKF i 2013 gav nye garantier for 506 mio. kroner faldt tallet i 2014 til 298 mio. kr. for i år indtil nu kun at udgøre 45 mio. kr. Og det ser ikke ud til at blive bedre.

»Situationen virker noget fastlåst, og vi kan ikke se det sanktionsregime, der gælder i øjeblikket, forsvinde i en overskuelig fremtid. Derudover har hele den generelle storpolitiske situation jo også gjort, at mange virksomheder er mere usikre på Rusland. De spørger sig selv, om de kan regne med Rusland som marked, og derfor er de meget mere forsigtige,« siger Christian Ølgaard.

EKF er ejet og garanteret af den danske stat, og investeringsvirksomheden hjælper danske virksomheder, der enten selv eksporterer, eller virksomheder, der er underleverandører til eksportvirksomheder til eksempelvis at få eksportordrer i hus. Det kan bl.a. ske ved at stille garantier for eksportvirksomhedernes lån og kreditter i banken.

Fra lysegrønt til kulsort

Det så ellers så godt ud. Først besøget fra Ruslands præsident Vladimir Putin i København i foråret 2011 og et halvt år senere det danske regentpars besøg i Rusland. Det var en effektiv døråbner for dansk erhvervsliv til det russiske marked. Især inden for områder som fødevarer, infrastruktur og transport steg den russiske efterspørgsel, og både store og små danske virksomheder kastede sig hovedkuls ud i det ellers uoverskueligt store, russiske marked. Med den daværende regerings vækstmarkedstrategi i ryggen skulle eksporten til Rusland vokse med 50 pct. frem mod 2017.

Men det var dengang. Siden er det gået endnu hurtigere den stik modsatte vej. Sanktionerne mod Rusland og de russiske mod-sanktioner mod bl.a. EU, der er sat i gang som følge af den russiske regerings annektering af Krim, har ændret verdensbilledet for de danske virksomheder, der ikke længere ser Rusland som interessant.

»Da vi valgte at sende en mand til Moskva, var det, fordi vi vurderede, at der var et kæmpestort potentiale for dansk eksport i Rusland. Det var der også i begyndelsen, men vi må sande, at det er der nok ikke mere. Efterspørgslen på vores assistance i Rusland er faldet meget. Derfor trækker vi nu vores mand hjem, og så overvejer vi, hvordan vi skal gøre det fremover,« siger Ølgaard.

Goodbye Russia

I erhvervsorganiationen DI ser man trækket fra EKF som et billede på, hvor voldsomt negativ udviklingen har været i Rusland for danske virksomheder.

»Det er et naturligt skridt, fordi eksporten til Rusland er bakket så ekstremt. For bare et par år siden troede man jo så meget på Rusland som eksportmarked, at EKF ligesom mange andre åbnede kontor derovre. Men de forhåbninger om, hvad Rusland skulle blive til for dansk erhvervsliv, er meget, meget langt væk i dag,« siger Peter Thagesen, der er afsætningspolitisk chef i DI.

Christian Ølgaard peger på, at det også spiller ind, at russerne efter sanktionerne har sat fart på selv at producere f.eks. flere fødevarer til hjemligt forbrug frem for at importere dem fra eksempelvis Danmark.

»Det er superærgerligt, og vi ville også gerne være fortsat, men det er en storpolitisk udvikling, som tvinger os til at gøre det.

Danske virksomheder er blevet mere forsigtige i forhold til, hvor meget man vil investere i det russiske marked de næste par år. Der er for stor usikkerhed, også som følge af at den russiske økonomi er ramt af lave oliepriser og forringet købekraft,« siger EKF-direktøren.