Eksporteventyr til tidligere højvækst-lande halter

Regeringens målsætning om, at Danmark skal eksportere meget mere til store vækstlande, har trange kår. Rusland og Brasilien er ikke længere om bord på væksttoget.

Den samlede danske eksport til Brasilien, Rusland, Indien og Kina er stagneret, og store danske koncerner oplever svigtende salg. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAULO WHITAKER

Regeringens ønske om at gøre BRIK-landene til et vækstlokomotiv for dansk eksport får svært ved at blive realiseret foreløbigt, da økonomien i de store vækstmarkeder er bremset op, skriver Jyllands-Posten.

Den samlede danske eksport til Brasilien, Rusland, Indien og Kina er stagneret, og store danske koncerner oplever svigtende salg.

I 2012 gjorde regeringen det ellers til et mål at øge eksporten til BRIK-landene med 50 procent med fuld effekt fra 2016. Her tre år senere er den samlede eksport til de fire lande dog kun øget med sølle tre procent. Særlig sløvt står det til med samhandlen med Rusland.

Chefstrateg i Carnegie Investment Bank, Henrik Drusebjerg, bekræfter, at BRIK-landene langt fra har fået den betydning for eksportvirksomheder og verdensøkonomien, som man troede landene ville for blot få år siden.

»Det giver ikke længere mening at tale om BRIK som en konstellation af vækstøkonomier. Kun Kina og Indien er fortsat på sporet, mens både Rusland og Brasilien er koblet af væksten,« siger han til Jyllands-Posten.

Selvom den danske eksport til BRIK-landene roder rundt på omkring de 45 milliarder kroner langt fra målet på 66, fastholder regeringen sin strategi.

»Selvom økonomien i BRIK-landene ikke vokser så meget som tidligere, har de stadig vækstrater, som er bedre end i Europa. Derfor er det vigtige markeder for danske virksomheder,« siger handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen (S), til Jyllands-Posten.

For få år siden havde alle fire BRIK-lande årlige vækstrater på fem til ti procent, men nu er væksten borte i både Rusland og Brasilien, mens den er bremset voldsomt op i Kina. Kun Indien har haft en stabil fremgang.